SYNOT: Ministerstvo hodlá zlikvidovat legální loterní trh

19.12.2014 13:05

Společnost SYNOT TIP nesouhlasí se skokovým navýšením daní, které navrhuje Ministerstvo financí. Toto řešení považuje za neodborné a nekoncepční.

SYNOT: Ministerstvo hodlá zlikvidovat legální loterní trh
Foto: Archiv
Popisek: Synot - logo

Změna v této podobě v kombinací se zněním návrhu nového zákona o provozování hazardních her znamená enormní, až likvidační daňovou zátěž pro všechny oblasti legálního provozu loterií, především technických herních zařízení a živých her. U tohoto segmentu je totiž navrhována dvojnásobná daňová sazba oproti současnému stavu a to ve výši 40% + 40 000 Kč ročně do rozpočtu obce za každý přístroj.

„Vůbec nerozumím tomu, na základě jakých podkladů ministr Babiš navrhuje konkrétní daňovou zátěž jednotlivým odvětvím loterií. Umělé dělení sázkových her na méně a více škodlivé, je značně zavádějící a stanoveno populisticky. Neexistuje jediný důvod, proč by měla být daňová zátěž ve stejném typu podnikání rozdílná. Naopak prosazujeme, aby byla na všechny typy sázkových her nasazena stejná výše daně,“ dodal Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP a dodal: „Chceme vidět analýzu, na základě které ministerstvo došlo k závěru, že v takto navrhovaném daňovém a provozním prostředí (viz návrh zákona o provozování hazardních her) mohou jednotlivé loterní společnosti provozovat a generovat zisk, tím spíše jak mohou navýšit příjmy veřejných rozpočtů o dalších 6 miliard korun.“

Z celé situace navíc jednoznačně plyne, že Ministerstvo financí, které s daným sektorem vůbec nekomunikuje, o provozu loterií neví základní fakta, což ostatně potvrdil i sám náměstek Ondřej Závodský na včerejším semináři, kdy se přímo odmítl bavit se zástupci provozovatelů, kterým odmítl odpovědět i celou řadu dotazů. V tomto směru vydal pokyny také svým podřízeným. Tento neprofesionální přístup, kdy je záměrně vyloučeno z jednání jediné spektrum loterního průmyslu, se bohužel negativně odráží i v kvalitě práce celého MF.

„Jsme velmi nemile překvapeni tím, že s námi ministerstvo otázku zdanění vůbec nekonzultovalo i přesto, že jeho zástupci dlouhodobě slibovali, že se situace zlepší.

Do dnešního dne nemáme reakci MF na zaslané připomínky k návrhu nového zákona, ačkoliv jsme o to opakovaně písemně i ústně žádali. Můžeme se jen domnívat, proč tomu tak je. I představitelé Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky konstatovali, že přehnaná regulace bez zvážení možných dopadů na šedou ekonomiku a především komunikace regulátora se zástupci trhu nemůže efektivně zabránit problematice patologického hráčství, čehož si je jistě dobře vědomo i ministerstvo,“ doplnil Mikoška.

Nabízí se navíc otázka, zda nečekaně intenzivně řešené téma zdanění loterií není pouze snahou odpoutat pozornost od jiných, závažných kauz, které se týkají ministra Babiše.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…