SYSCOM Software: Nová zelená úsporám

13.07.2015 10:20

Letošní pokračování dotačního programu Nová zelená úsporám, zaměřeného na zateplování domů a zavádění ekologických způsobů vytápění, doprovázejí dvě dobré zprávy. Tou první je, že lidé mají stále zájem o ekologické dotace. Ta druhá ukazuje, že konkrétní ministerstva v praxi ukázala, že dokážou spolupracovat a ušetřit tím nemalé částky ze státního rozpočtu. Jmenovitě jde o ministerstvo životního prostředí a ministerstvo financí.

SYSCOM Software: Nová zelená úsporám
Foto: archiv SYSCOM Software
Popisek: SYSCOM Software, ilustrační foto

Nový web i elektronický informační systém, jehož prostřednictvím už zájemci žádají o dotace v rámci programu Nová zelená úsporám, nechalo připravit ministerstvo financí (MF) ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí (MŽP) jako dílčí část svého celostátního systému informatické podpory programového financování EDS – SMVS (Evidenční dotační systém – Správa majetku ve vlastnictví státu, dříve označovaný jako ISPROFIN). Systém EDS ve spolupráci s resortem financí dlouhodobě vyvíjí česká společnost SYSCOM Software.

„Projekt jsme realizovali ve velmi krátkém čase, a přesto jsme stihli termín spuštění. Chci za to poděkovat všem, kteří se na úkolu podíleli, a nijak je neovlivnilo to, že média věnovala spuštění velkou pozornost. Řekl bych, že jsme obstáli se ctí,“ konstatuje Kamil Bouška, SYSCOM Software.

„Ještě víc mě však těší, že jsme mohli být u toho, když dvě ministerstva ukázala, že se dokážou dohodnout proto, aby ušetřila peníze. Jako občan bych takové případy rád zaznamenal častěji,“ dodává ředitel.

Aplikace zmíněného celostátního systému kromě jiného znamená, že MŽP nemusí vyvíjet vlastní systém ani nová rozhraní pro přenos dat ze svých systémů. Díky tomu stát ušetří miliony, na které by jinak MŽP přišla objednávka vlastního řešení.  Úspory z nově zavedené meziresortní spolupráce bude časem ještě výraznější, protože tato platforma poslouží i pro administraci plánovaných dalších dvou kol dotačního programu Zelená úsporám.

„Spolupráce s MŽP a konkrétně se Státním fondem životního prostředí byla výborná. Pracovní nasazení vedení fondu, jejich metodiků i informatiků bylo příkladné. Tomu odpovídá i bezproblémový start příjmu žádostí o dotace,“ přibližuje Vladimír Němec, prokurista SYSCOM Software.

„Nasazení portálu pro příjem žádostí o dotace se podařilo zajistit v rekordním čase. Příjem žádostí tak mohl začít o 14 dní dříve, než se původně předpokládalo. Start byl bezproblémový,“ popisuje prokurista.

V programu Nová zelená úsporám se v letošním roce celkem rozdělí 1,1 miliardy korun. Žádosti o dotaci lze podávat od poloviny května do vyčerpání prostředků, nejpozději však do 31. 10. letošního roku. V úterý 7. července již elektronický systém evidoval 2741 žádostí o celkovou částku ve výši 641 941 237 korun.

Co je Nová zelená úsporám?

Program Nová zelená úsporám poskytuje dotace těm majitelům bytových domů a rodinných domků, kteří chtějí snížit energetickou náročnost svých staveb (zateplení, výměna oken), anebo si chtějí pořídit moderní ekologické vytápění (např. kotel na biomasu, plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo), nebo chtějí do svého obydlí instalovat rekuperační jednotku či solární ohřev vody. Dotaci je možné získat i na výstavbu rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností. Dotace mohou dosáhnout až 50 procent nákladů, u výstavby rodinného domu může jít až o 500 tisíc korun.

Profil společnosti

SYSCOM Software, spol. s r.o. vznikla v roce 1994 transformací ze společnosti SYSCOM s. r. o., která působila na trhu od roku 1990. SYSCOM Software se zaměřuje na dodávky komplexních řešení v oblasti informačních systémů a dalších IT služeb. Hlavní činností společnosti je vývoj softwaru na zakázku pro státní správu, vývoj a realizace IT řešení na míru podle individuálních potřeb všech klientů, jak ve veřejné, tak i v komerční sféře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…