SYSCOM software: Unikátní aplikace podstatně zjednodušuje práci lékařů na klinice popálenin. Dostali ji darem

07.02.2017 15:27

Lékaři na Klinice popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze už nemusí kvůli fotografiím popálenin pacientů čekat na profesionálního fotografa, ale mohou si je pořizovat sami mobilním telefonem. Díky unikátní aplikaci české společnosti SYSCOM software se pak snímky zašifrují a uloží do pacientovy složky na zabezpečeném serveru. I tak může vypadat elektronizace tuzemského zdravotnictví.

SYSCOM software: Unikátní aplikace podstatně zjednodušuje práci lékařů na klinice popálenin. Dostali ji darem
Foto: archiv SYSCOM Software
Popisek: SYSCOM Software, ilustrační foto

S naprosto jednoduchým ovládáním, rychlá, praktická, robustní, zašifrovaná. Takové byly základní potřeby, které musela splnit nová aplikace pro superspecilizované pracoviště, jakým je Klinika popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (KPM FNKV) v Praze. Klinika slouží jako popáleninové centrum se spádovou oblastí celých Čech a zabývá se těmi nejtěžšími popáleninami u dětí i dospělých.

Česká společnost SYSCOM software, která za vývojem a nasazením aplikace stojí, ji klinice věnovala zdarma. Aplikace zároveň obsahuje kompletní archiv fotodokumentace jednotlivých případů, včetně základních informací o pacientech. Její vývoj na míru přišel zhruba na milion korun.

„V popáleninové medicíně je fotodokumentace velice důležitá, protože druhou možnost posoudit vývoj léčby a další strategii chirurgického postupu představuje jen sejmutí obvazů, které bývá pro pacienta velice bolestivé a vyžaduje celkovou anestezii,“ vysvětluje potřebnost nové aplikace MUDr. Robert Zajíček, Ph.d., přednosta KPM FNKV. Fotodokumentace těchto úrazů navíc často slouží i jako podklad pro policejní vyšetřování nebo pro pojišťovny.

Pořizování dokumentačních snímků bylo navíc dosud vázáno na přítomnost profesionálního fotografa, který má však s klinikou smlouvu jen na poloviční úvazek. Díky tomu, že SYSCOM dodal lékařům i část IT techniky, mohou si již základní fotodokumentaci pořizovat lékaři sami, například při příjmu.

Fotograf se tak věnuje jen zásadním snímkům, které vyžadují profesionální provedení. To například zahrnuje co nejvěrnější zachycení barev, které je nezbytné pro stanovení diagnózy, nebo posuzování průběhu hojení popáleniny při lékařských konziliích a v rámci přeložení z jiné nemocnice.

„Od chvíle, kdy lékař pořídí fotografii, jsou data zašifrována. Jejich přiřazení ke konkrétnímu pacientovi probíhá v systému na základě QR kódu, který se generuje na základě pacientovy karty. Prohlížet snímky a manipulovat s nimi je možné pouze přes server, ke kterému je několik úrovní přístupových oprávnění,“ vysvětluje ředitel SYSCOM software Kamil Bouška.

Po přihlášení do aplikace prostřednictvím internetu vidí lékař nejen fotografie v časové posloupnosti, ale i „detail pacienta,“ ve kterém má všechny údaje o něm. „Ovládání je naprosto jednoduché, používá veliké ikony i široké řádky, aby nemohlo dojít k mylné volbě, když se lékař věnuje pacientovi,“ popisuje ředitel aplikaci.

„Oproti předchozímu systému, kdy se data složitě stahovala na různá úložiště a pak se v nich obtížně hledalo, je nová aplikace obrovským krokem vpřed,“ konstatuje přednosta Zajíček. Že aplikace má smysl, dokazují i více než 2000 snímků, které do ní lékaři uložili jen za první tři týdny zkušebního provozu. V ostrém provozu je aplikace na klinice od listopadu loňského roku.

„Vývoj aplikace trval i s praktickým testováním zhruba 6 měsíců a stál nás kolem jednoho milionu korun,“ přibližuje hodnotu daru Vladimír Němec, prokurista ryze české softwarové společnosti.

„Vyvinout a věnovat software klinice popálenin chápeme jako výjimečnou možnost pomoci lékařům, kteří jinak stále pomáhají všem ostatním. Výplatu jim tím sice nezvýšíme, ale můžeme jim takhle alespoň zjednodušit práci,“ vysvětluje Bouška motivaci své firmy.

SYSCOM Software, spol. s r.o. vznikla v roce 1994 transformací ze společnosti SYSCOM s. r. o., která působila na trhu od roku 1990. SYSCOM Software se zaměřuje na dodávky komplexních řešení v oblasti informačních systémů a dalších IT služeb. Hlavní činností společnosti je vývoj software na zakázku pro státní správu, vývoj a realizace IT řešení na míru podle individuálních potřeb klientů ve veřejné a komerční sféře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…