SŽDC: Na české železnici loni ubylo mimořádných událostí

01.03.2016 11:11

Na drahách provozovaných Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) došlo vloni k celkem 916 mimořádným událostem, při kterých zahynulo 234 osob. V obou ukazatelích to znamená pokles ve srovnání s předchozím obdobím. Naopak výrazně narostla odhadovaná hmotná škoda, která byla více než dvojnásobná oproti roku 2014. Zapříčinila to především červencová srážka pendolina s nákladním autem na přejezdu ve Studénce, která byla hned v několika ohledech nejtragičtější událostí celého loňského roku.

SŽDC: Na české železnici loni ubylo mimořádných událostí
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„Už třetí rok po sobě nepřekročil počet mimořádných událostí na české železnici hranici tisíce případů. Loňský výsledek je nejlepší za posledních pět let. Současně se snižuje podíl odpovědnosti našich zaměstnanců, který se přiblížil deseti procentům,“ konstatuje generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Manažer drážní infrastruktury tak nesl odpovědnost za necelou stovku mimořádných událostí.

Na kolejích SŽDC vloni zemřelo 234 osob, což znamená téměř šestnáctiprocentní pokles oproti roku 2014. Více než dvě stovky z nich přitom jednaly ve zřejmém sebevražedném úmyslu. Na železničních přejezdech došlo k 154 střetům drážních vozidel s účastníky silničního provozu včetně chodců, které si vyžádaly 32 životů. Již třetí rok po sobě přitom z viny SŽDC nezemřel na drahách ani jeden člověk, stejně dlouho nezpůsobil správce kolejí žádnou nehodu na přejezdu.

Méně pozitivní bilanci přinesla výše odhadnutých hmotných škod, která dosáhla téměř 529 milionů korun. To je o 291 milionů více než v předchozím roce, což znamená nárůst o plných 122 procent. Bohužel již několik let také dochází k mírnému nárůstu počtu událostí, při kterých drážní vozidla nezastavila před návěstidly zakazujícími jízdu. Vloni bylo zaznamenáno 89 takových případů, pouze jednou však byla odpovědnost na straně SŽDC.

Černým dnem české železnice se stal vloni 22. červenec, kdy na železničním přejezdu ve stanici Studénka zůstal stát mezi staženými závorami kamion s polskou registrační značkou, do kterého vzápětí narazilo pendolino jedoucí na expresu z Bohumína do Františkových Lázní. Nehoda si vyžádala životy tří cestujících, další čtyři byli zraněni těžce, stejně tak strojvedoucí vlaku. Hmotná škoda přesáhla 157 milionů korun, což byla téměř třetina z celkových škod za loňský rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec