SŽDC: Stovky Pražanů denně riskují při přecházení kolejiště

11.08.2016 16:49

Dnes skončila dvoudenní preventivně bezpečností akce „Riskuješ? Zaplatíš!“, kterou pořádala Správa železniční dopravní cesty a Policie České republiky.

SŽDC: Stovky Pražanů denně riskují při přecházení kolejiště
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Tento projekt, který postupně pokračuje po všech krajích v Česku, byl tentokrát zaměřen na Prahu. Cílem bylo upozornit cestující na skutečnost, že se přecházením přes koleje dopouštějí přestupku.

Po Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku jsme tentokrát kontrolovali neukázněné cestující v Praze. Smyslem kontrol, které se konaly ve dnech 10. a 11. srpna, není pouze represe, ale především osvěta. Mnoho lidí totiž stále neví, že přecházením kolejí porušují zákon a vystavují se pokutě až do 10 000 korun. První den policisté přestupky řešili pouze domluvou, 11. srpna již pokutovali.

Pouze za 30 minut trvání akce na Nádraží Praha Veleslavín, zkontrolovali policisté 20 cestujících, kteří si cestu na metro zkracovali přes kolejiště. Policisté přitom byli jasně viditelní na několik desítek metrů. Největší překvapení zažil asi dvacetiletý mladík, se sluchátky na uších a zrakem sklopeným do země. Přes puštěnou hudbu vůbec neslyšel jejich varování a zastavit se jim ho podařilo až poté, co mu zablokovali cestu. Někteří si byli svého přestupku vědomi, jiní zase argumentovali tím, že tudy chodí každý den, dávají si pozor a nemůže se jim nic stát.

"Takové chování je velice nebezpečné. Lidé si mnohdy neuvědomují, že při této rychlosti ujede vlak necelých 50 metrů za pouhé 2 vteřiny," doplnil poručík Ondřej Penc, koordinátor prevence pražské policie.

Za oba dny, kdy policisté hlídkovali ve stanicích Praha - Veleslavín, Praha – Vršovice a Praha – Dejvice, zkontrolovali na dvě stovky neukázněných cestujících. Další desítky si po spatření hlídky svou cestu přes kolejiště raději rozmyslelo.

„Neukáznění cestující, kteří si zkracují cestu přes koleje, riskují život. Osobní vlak rozjetý na 80 kilometrů za hodinu, bude za použití všech dostupných brzdných prostředků a při ideálních adhezních podmínkách, zastavovat přes tři sta metrů. Každý by si měl uvědomit, jestli je těch ušetřených pár minut skutečně natolik důležitých,“ říká generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

SŽDC na vytipovaných úsecích, kde lidé nejčastěji přechází koleje, ve spolupráci s PČR provádí pravidelné kontroly, které mají působit preventivně. Možná i to je důvodem, proč čísla usmrcených lidí vlakem meziročně klesají. Ani tak to ale nejsou veselá čísla.

Střet vlaku s osobou v celé ČR:

Rok:                        2014                              2015                      2016
Usmrcené osoby:     278                                232                          50       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…