SŽDC: Začíná revitalizace trati z Brna do Jihlavy. V její části nahradí vlaky až do prosince autobusy

01.08.2016 10:55

Správa železniční dopravní cesty zahájila revitalizaci podstatné části železniční trati číslo 240. Stavět se bude v úseku Zastávka u Brna – Krahulov, který měří celkem 45,6 km. V souvislosti s tím také dnes začala mezi Náměští nad Oslavou a Okříškami nepřetržitá výluka, která potrvá až do 8. prosince.

SŽDC: Začíná revitalizace trati z Brna do Jihlavy. V její části nahradí vlaky až do prosince autobusy
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„Cílem stavebních prací je zlepšení jízdního komfortu, zvýšení traťové rychlosti spojené se zkrácením jízdních dob a také vyšší bezpečnost na železničních přejezdech. Rekonstrukcí projdou železniční stanice Třebíč a zastávky Vysoké Popovice, Vladislav a Třebíč-Borovina,“ říká náměstek ředitele Stavební správy východ SŽDC Viktor Vik. Jak dodává, díky tomu budou odpovídat současným i výhledovým požadavkům objednavatelů osobní dopravy, přínosem pro cestující pak bude vybudování nových nástupišť vybavených přístřešky.

Zvýšení traťové rychlosti až na 100 km/h bude dosaženo úpravou geometrické polohy koleje a zvýšením příčného převýšení koleje v traťových obloucích. V některých úsecích bude rovněž provedena rekonstrukce železničního svršku a sanace železničního spodku. V úsecích, kde je omezujícím faktorem pro úpravu rychlosti železniční přejezd, dojde ke zvýšení jeho zabezpečení. K větší bezpečnosti provozu pak přispěje nové traťové zabezpečovací zařízení.

Předpokládané celkové investiční náklady stavby s názvem Revitalizace trati Okříšky – Zastávka u Brna činí 1 248 000 000 Kč bez DPH. Projekt bude navržen ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava – OPD2. Financování z národních zdrojů zajistí Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem stavby je společnost STRABAG Rail a.s.

Zatímco letos bude těžištěm prací úsek z Náměště nad Oslavou do Krahulova, příští rok se stavbaři přesunou na navazující část trati ze Zastávky u Brna do Náměště nad Oslavou. Některé opravné práce si však letos do 12. srpna vyžádají nepřetržitou výluku i v tomto úseku. Úplně hotovo by mělo být v závěru června příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…