SŽDC investuje na jihu Čech do modernizace koridoru i oprav výpravních budov

10.11.2019 21:40

Miliardy korun jdou v současné době do modernizace železniční infrastruktury v Jihočeském kraji. Většina finančních prostředků směřuje do přestavby dvou úseků tranzitního koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

SŽDC investuje na jihu Čech do modernizace koridoru i oprav výpravních budov
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zároveň připravuje rekonstrukci posledního úseku tohoto koridoru ze Ševětína na hranice jihočeské metropole. Značné finanční prostředky jsou určeny také na opravy výpravních budov, v příštím roce začnou stavební práce například na hlavním českobudějovickém nádraží, v Táboře či ve Veselí nad Lužnicí.

Klíčový význam pro Jihočeský kraj má zejména modernizace železničního spojení Českých Budějovic s Prahou. V loňském roce začala přestavba úseku mezi Sudoměřicemi a Voticemi na hranicích tohoto kraje se sousedním Středočeským. Současný dosud jednokolejný úsek zde z velké části nahradí novostavba dvoukolejné trati, která umožní zvýšení rychlosti vlaků na 160 km/h. To přinese zkrácení jízdní doby expresů mezi Prahou a Táborem na jednu hodinu. Nejdůležitějšími stavbami jsou dva tunely (Deboreč a Mezno), zrušenou zastávku nahradí železniční stanice Červený Újezd. Stavební práce skončí v roce 2022 a přijdou na 7,1 miliardy korun.

Modernizace předposledního úseku uvedeného koridoru mezi Soběslaví a Doubím začala v září 2019 a ukončení se předpokládá v dubnu 2023. Za 4,3 miliardy korun se zde rovněž postaví téměř v celém úseku nová trať vedená převážně v souběhu s dálnicí D3. To umožní zvýšení traťové rychlosti na 160  km/h, výhledově až na 200 km/h. Přidání druhé koleje přinese zvýšení kapacity a odpadne také nutné křižování vlaků v Soběslavi a Roudné.

Pokud jde o opravy výpravních budov, probíhá momentálně za 52 milionů korun rekonstrukce výpravní budovy ve Strakonicích. V rámci realizace projektu dojde ke kompletní opravě objektu, kdy se kromě všech vnitřních instalací nutných pro bezpečný provoz nádraží inovuje také krov a vymění střešní krytina. Pro cestující vznikne bezbariérově přístupná, prostorná a moderní odbavovací a čekárenská hala, prodejní prostory s novinami a s občerstvením, pokladny dopravců a v neposlední řadě nové sociální zázemí s bezbariérovými toaletami. Výpravní budova je součástí přestupního terminálu, bude tedy sloužit cestujícím z vlaků i autobusů.

V květnu příštího roku má začít rekonstrukce výpravní budovy na hlavním českobudějovickém nádraží, která potrvá zhruba 2,5 roku a bude stát 580 milionů korun. Půjde o kompletní rekonstrukci památkově chráněného objektu, opraví se celá výpravní budova včetně navazujících přízemních křídel pod 1. nástupištěm, konkrétně fasáda, střecha, interiéry. Nový přístup do budovy bude směrem k Lannově třídě a bude navazovat na modernizované zázemí pro cestující i komerční prostory. Současně s rekonstrukcí výpravní budovy proběhne revitalizace přilehlých venkovních prostranství, kde vznikne parkoviště pro imobilní občany, prostor pro zásobování a cyklověž.

Během příštího roku začnou i opravy dalších výpravních budov na jihočeských nádražích, konkrétně ve Veselí nad Lužnicí, Písku či Táboře. V Písku se ještě letos otevře nová zastávka Písek-jih, která zatraktivní cestování vlakem obyvatelům části tohoto jihočeského města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…