SZPI: Kontrola čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách

01.02.2016 12:06

V rámci rozšíření kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o provozovny společného stravování od začátku roku 2015 uskutečnili inspektoři SZPI kontrolní akci se zaměřením na jakost a bezpečnost čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách.

SZPI: Kontrola čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Provozovatelé čajoven často dovážejí uvedený sortiment přímo ze zemí původu, čímž se zboží liší od nabídky v tržní síti, kde SZPI vykonává kontrolu již dlouhodobě. Při kontrole a hodnocení se inspektoři zaměřili zejména na obsah pesticidů u čajů a dodržení hmotnosti, obsahu tabáku resp. nikotinu a odpovídajícího označení u tabáku.

V rámci kontroly inspektoři SZPI odebrali k laboratorní analýze 28 vzorků čajů ve 23 provozovnách. Z těchto vzorků bylo 14 čajů černých a 14 zelených a bílých. Z hlediska země původu pocházelo 15 odebraných vzorků z Číny, 6 z Indie, 2 z Japonska a po jednom vzorku ze Srí Lanky, Nepálu, Tchaj-wanu a Keni. Hodnoceným parametrům nevyhověly 2 vzorky z Číny a to překročením obsahu reziduí pesticidů. Výsledky hodnocení vzorků tabáku do vodních dýmek bylo zcela uspokojivé, všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům na označování, hmotnost i obsah nikotinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…