SZPI zjistila v pražské restauraci ovoce s nepovolenou genetickou modifikací

21.01.2019 13:42

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v rámci svých kompetencí věnuje i kontrole dodržování právních předpisů pro geneticky modifikované potraviny. Kontroly provádí v tržní síti, v provozech společného stravování i v předcházejících fázích uvádění těchto potravin na trh.

SZPI zjistila v pražské restauraci ovoce s nepovolenou genetickou modifikací
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Při kontrole v pražské restauraci Nadji Club, s.r.o. na Bubenském nábřeží v Praze 7 – Holešovicích inspektoři SZPI odebrali k laboratornímu rozboru vzorek čerstvé zelené papáji - Cooking papaya zn. NAMDHARIS, šarže: Lot no: FLNEF25611010, exporter Flora Capital CO., LTD, Pathumthani, Thajsko.

Analýza u odebraného vzorku prokázala přítomnost nepovoleného GMO a potravina tak porušila požadavky příslušného právního předpisu. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech stanovuje, že tyto potraviny není možné ve vnitřním trhu EU uvádět do oběhu s výjimkou 97 geneticky modifikovaných plodin, které jsou však variantami 5 základních plodin: kukuřice, sója, bavlník, řepka a cukrová řepa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…