Sanatoria Klimkovice se stala fakultním pracoviště Pedagogické fakulty UPOL

28.03.2018 21:17

Po dvou letech, kdy studenti Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL) pravidelně trávili své odborné praxe v Sanatoriích Klimkovice, se lázně a fakulta domluvili na systematičtější a hlubší spolupráci.

Sanatoria Klimkovice se stala fakultním pracoviště Pedagogické fakulty UPOL
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Nejenže od nynějška se budou sanatoria podílet na profesionální přípravě budoucích speciálních pedagogů, ale navíc se budou obě instituce věnovat společnému výzkumu. Jeho hlavním cílem bude zařazení speciálních pedagogů do zdravotního systému v České republice tak, jak je to obvyklé v zahraničí. Sanatoria Klimkovice se tak od letošního roku stávají fakultním pracovištěm Pedagogické fakulty UPOL.  

„Protože na každém našem pracovišti, kde se studenti připravují, musíme vyčlenit pracovníka, který se jim věnuje, je to samozřejmě pro sanatoria značná zátěž. Na druhou stranu vnímáme, že v České republice stoupá poptávka po rehabilitaci a přitom obecně ve zdravotnictví je odborného personálu na pracovním trhu kritický nedostatek. Předpokládáme, že z některých studentů si vychováme své budoucí spolupracovníky. Navíc máme připraven celý soubor témat pro jejich odborné, zejména diplomové práce a disertační práce, jejichž výstupy můžeme v praxi využít,“ uvedla celorepublikově uznávaná odbornice na klinickou logopedii PhDr. Lenka Dzidová, odborná garantka spolupráce za Sanatoria Klimkovice.

„Studenti se potřebují v praxi seznamovat s terapiemi, o nichž se učí ve skriptech. Obrovskou výhodou pro ně je, že v Sanatoriích Klimkovice je mnoho moderních, jinde v České republice nevyužívaných terapií pohromadě. Protože dosavadní spolupráce byla výborná, rozhodli jsme se ji prohloubit a rozšířit ještě na společný výzkum,“ doplnila doc. Mgr. Kateřina Vitásková, Ph.D., vedoucí oddělení logopedie a studií komunikačního procesu a oddělení výzkumu – sekce vědecko-výzkumných aktivit UPOL.
První skupina devíti studentek v současnosti tráví na praxi v lázních už druhý týden a poslední den čtrnáctidenního cyklu je čeká ve čtvrtek 29. března. Některé se už připravují na následnou brigádu a předpokládají, že praxi v klimkovických lázních budou uvádět i ve svém profesním životopise.

„Je pro nás obrovskou výhodou, že se můžeme setkat se spoustou klientů lázní s různými diagnózami, se kterými jsme neměli nikde jinde možnost se seznámit.  Novinkou jsou pro nás i některé terapie. Například OptiMusic nebo EEG Biofeedback jsem viděla tady poprvé. Novinkou pro nás také bylo, že se terapeutická místnost snoezelen využívá nejen pro dětské, ale i pro dospělé pacienty, u kterých má odlišné terapeutické účinky,“ řekla studentka třetího ročníku Tereza Adamcová.

„Protože se specializujeme na logopedii, byla pro nás důležitá účast při terapiích na tomto oddělení. Na vlastní oči jsme viděli děti, které neumí pít, kousat a někdy ani polykat. Mohli jsme se seznámit s tím, jak s nimi logopedky pracují,“ poznamenala Eva Chobotová. Alexandře Kulové se zase líbilo, že i se sofistikovaným terapeutickým zařízením, jako je robotická ruka, pracuje terapeutka, která je vzděláním speciální pedagožka.  
„Zdejší logopedky nám ukázaly, jaké pomůcky si pro práci vyrábějí.  To už se ve škole také učíme,“ doplnila Alexandra Kulová.

Dívky se shodly, že ač už absolvovaly odbornou praxi na různých dalších místech, nikde neměly příležitost potkat se s tolika terapiemi a seznámit se s tolika diagnózami poruch hybnosti a kombinovaných vad jako v Sanatoriích Klimkovice.
Podle letos uzavřeného společného memoranda o spolupráci budou lázně a fakulta spolupracovat nejen pří výchově studentů, ale také při řešení interních i externích grantů a projektů, které jsou spolufinancovány z Evropských strukturálních a investičních fondů i dalších poskytovatelů, dále při experimentálním vývoji a inovacích či při vědeckých experimentech. Zvláště se spolupráce zaměří na speciálně pedagogickou oblast logopedie, tyflopedie, surdopedie a somatopedie.  

„Vnímáme obrovský nedostatek odborného personálu v českém zdravotnictví. Přitom pokud naši absolventi pětiletého magisterského studia nastoupí do zdravotnického zařízení, jejich práce nemůže být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, jako je tomu u lékařů, fyzioterapeutů nebo zdravotních sester, systém s tím nepočítá. Jedním z cílů našeho plánovaného výzkumu proto bude doložit, že změna by byla celospolečensky žádoucí,“ řekla docentka Vitásková.

„Mohu potvrdit, že Sanatoriím Klimkovice trvalo několik let, než se podařilo stabilizovat personální situaci. Dnes máme dostatek špičkového personálu, ale musíme myslet i na budoucnost. U mnoha terapií jsou speciální pedagogové v podstatě nezastupitelní, přitom pokud si nedodělají nějaké školení nebo atestace, náklady na jejich práci musí nést buď naše zařízení, nebo klient,“ doplnila Lenka Dzidová.  

Společné vědecko-výzkumné badání fakulty a lázní se proto bude mimo jiné zaměřovat na roli speciálních pedagogů ve zdravotnictví v České republice a zemích Evropské Unie, transdisciplinární kooperace speciálních pedagogů ve zdravotnictví při zvyšování efektivity péče o osoby se speciálními potřebami, na postavení speciálních pedagogů v rezortu zdravotnictví ve vztahu ke kognitivní rehabilitaci osob se specifickými potřebami, či na systémové uplatnění a financování speciálních pedagogů ve zdravotnictví v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…