Sběr víček i doplňkový program na střeleckém klání, i takto pomáhají vojáci postiženým dětem

23.07.2015 14:11

Osudy handicapovaných dětí nejsou vojákům lhostejné, a v letních měsících pro ně na útvarech pořádají sbírky. Na letišti v pražských Kbelích pro ně sbírají víčka z PET láhve, vojenští policisté zase podpořili benefiční střelecké klání.

Sběr víček i doplňkový program na střeleckém klání, i takto pomáhají vojáci postiženým dětem
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Sběr víček od PET lahví na 24. základně dopravního letectva Praha – Kbely organizují tři vojákyně z pracoviště plánování a evidence ILZ již více než dva roky. Poslední výtěžek putoval v letních měsících mamince zdravotně postiženého Davida Šímy. Zbytek pak obdržela základní škola v obci Sviny u Velkého Meziříčí pro děti, jimž rodiče nemohou zaplatit školní výlet.

„Víčka, která jste nasbírali, pomůžou opakovat léčebnou rehabilitaci v Klimkovicích a také pomohou při nákupu speciálních pomůcek. Každé víčko, které je v pytli, je pro nás nadějí, že se vše otočí k lepšímu. Nelze ani slovy vyjádřit, co pro nás Vaše pomoc znamená,“ napsala v děkovném dopise paní Šimová.

„Na počátku to byla jen myšlenka. Dnes máme krabičky na víčka po všech pracovištích na celém letišti. Jednou za čas si krabičky dojdeme vyprázdnit nebo nám to lidi nosí. Když už je toho hodně, obracíme se na jednotlivé instituce nebo si najdeme nějakou rodinu na internetu a celou sbírku předáme. To je pak naprosto krásný pocit. Zároveň nás to navnadí ještě k dalšímu a intenzivnějšímu sběru,“ popisuje smysl sběru víček praporčice Jitka Zuzáková.

Víčka od PET lahví, drogerie a kosmetiky se vyrábí ze silného plastu, který se následně dá dobře zpracovat. Specializované firmy jej proto vykupují jako surovinu. V posledních měsících tak letci nasbírali 97 kilogramů víček pro školu Sviny a 207 kilogramů víček věnovali Davidu Šimovi. Za nasbíraná víčka zaplatili Davidovi rodiče měsíční léčbu v Sanatoriu v Klimkovicích.

Vojenští policisté podpořili „Kuba cup“

Bezmála čtyři desítky střelců a přibližně stejný počet diváků se v sobotu 18. července zúčastnili benefičního střeleckého klání v Semilech.

K soutěžícím se připojili také příslušníci Vojenské policie, kteří zde připravili pestrý doplňkový program. Kromě airsoftové střelnice tak přilákala dětské i dospělé návštěvníky semilské střelnice ukázka zbraní a výbavy pohotovostního oddělení Velitelství Vojenské policie Tábor. Svoji práci představili také příslušníci pyrotechnické a kynologické služby Vojenské policie.

Cílem akce nazvané „Kuba cup“ bylo podpořit malého Jakuba Pecku upoutaného v důsledku nemoci na vozík (www.jakubpecka.cz). Šestiletý Kuba z Libštátu se narodil s vrozenou svalovou dystrofií. Při této nemoci dochází k ochabování a ubývání svalové tkáně.

„Pro Kubovo plnohodnotné začlenění do života je nutné obstarat celou řadu kompenzačních pomůcek, na které pojišťovny buď vůbec nepřispívají, a pokud ano, tak pouze malou částkou,“ uvedla Kubova maminka.

Právě proto určitě potěší, že se na letošním „Kuba cupu“ podařilo vybrat pěkných 17 620 korun. Peníze poslouží jako základ sbírky, ze které se v budoucnu pořídí venkovní elektrický vozík a potřebné vybavení do školy. Z malého Kuby bude totiž příští rok školák.

Přímo na místě malého Kubu finančně podpořili i někteří vojenští policisté. Ti další přispějí v rámci samostatné sbírky, kterou Vojenská policie uspořádá v nejbližší době.

VUS Ondráš pomáhá válečným veteránům

A pomáhá také Vojenský umělecký soubor Ondráš, který již tradičně spolupracuje s Československou obcí legionářskou a pravidelně svým účinkováním podporuje sbírku na dovybavení Domovů péče o válečné veterány. Nejinak tomu bylo i na letošní F SCÉNĚ, která probíhala od 25. června do 10. července, či vystoupení v jízdárně valtického zámku. Vstup na obě akce byl volný, a tak přispěli diváci svými finančními prostředky do kasičky na zmíněnou sbírku a pomohli dobré věci částkou 42 132 Kč.

 Autoři: kpt. Zuzana Špačková, mjr. David Tomčík, Gabriela Ševčíková, foto: autor a Lubomír Fejfar

Sběr plastových víček od PET lahví je v posledních letech velmi populární formou pomoci a může se do ní zapojit celá rodina, říkají organizátorky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…