Sbijáky, stojky i bazaly měli filmaři umělé, ale uhlí pravé

14.03.2015 10:03

Nejpozději do konce letošního roku se v českých kinech objeví korejský snímek s anglickým názvem Ode to My Father (Óda na mého otce), v němž tým v čele s režisérem Jun Je-Kjunem zvěčnil řadu hornických míst ostravsko-karvinského revíru. Včetně cvičné štoly ve Staříči, kde společnost OKD zajistila pro natáčení také neprané uhlí nakopané na Lazech.

Sbijáky, stojky i bazaly měli filmaři umělé, ale uhlí pravé
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

„Uhlí tady navezli čtyři tuny, dva chlapíci najatí produkční agenturou pracující pro filmaře ho půldruhého dne odnášeli dovnitř. Dodnes nám tady něco z toho zůstalo,“ popisoval Jan Kopel. A protože scénář pojednával o Korejcích vysílaných pracovat v 60. letech minulého století do Německa – ženách ve zdravotnictví a mužích v dolech, jejichž peníze pak se částečně vracely domů a pomáhaly tak ekonomice – dostal její interiér i „dobový“ vzhled včetně informačních či výstražných tabulek v němčině.

„Zkusil jsem si zvednout stojku třistapatnáctku, byla podezřele lehká. Udělali ji z polystyrenu stejně jako sbíjáky a velké bazaly,“ uvedl Kopel s tím, že filmový štáb dorazil asi ve čtyřiceti automobilech obytnými vozy počínaje a tahači s návěsy konče – se čtyřhodinovým zpožděním po zdržení na památkovém Dole Hlubina a v Dolní oblasti Vítkovic. Kromě toho natáčeli také na Landeku či na Michalu. „Ostrava a potažmo Česká republika je pro filmaře z Asie velmi atraktivní. Ocenili finanční dostupnost i unikátnost průmyslových areálů v tomto městě i jeho okolí,“ nechala se slyšet Karla Stojáková z pražské Axman Production, společnosti, která se podílela i na spolupráci na přípravě nejpopulárnějšího současného korejského seriálu „Lásky v Praze“. Natáčení v našem hornickém regionu zprostředkovávala i zdejší filmová kancelář Film Ostrava!

V samotné cvičné štole potřebovali filmaři pro historické drama s prvky love-story udělat záběry na dvou místech. „Figuranti nad porubem fedrovali uhlí na pásový dopravník, ten je jako většina exponátů plně funkční. Další scéna se odehrávala ve spodní části nízkého rubání, kterou kulisáci upravili do podoby z šedesátých let pomocí výdřevy,“ vzpomínal Kopel dohlížející v tu dobu na přibližně osm desítek lidí. Narozdíl od něho důlního prostředí neznalých, avšak obešlo se to bez úrazů.
„Dokonce tady technici vytvářeli umělou mlhu imitující prašné prostředí. Točit začali někdy s půlnocí a hotovi byli, když už se sjížděli chlapi ráno na Staříč na šichtu,“ dodal Kopel, který ve funkci správce staříčské cvičné štoly zažil nejedno filmování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…