Screening Downova syndromu proplatila VZP už 7000 klientek, dostaly 3,5 milionu

15.08.2015 20:18

Více než každá čtvrtá těhotná klientka VZP podstoupila v letošním prvním pololetí tzv. screening Downova syndromu. Pojišťovna jim na něj nabízí příspěvek 500 korun a celkem už vyplatila 3,5 milionu.

Screening Downova syndromu proplatila VZP už 7000 klientek, dostaly 3,5 milionu
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ze strany budoucích maminek jde o vůbec nejžádanější benefit. Další těhotné pak čerpaly příspěvky na předporodní kurzy a cvičení, pomůcky ke kojení či doprovod k porodu. Celkem tak nějaký benefit využila bezmála každá druhá žena v jiném stavu.

Screening Downova syndromu, nazývaný též prvotrimestrální screening, je kombinací vyšetření krve matky, podrobného ultrazvukového vyšetření plodu a zohlednění věku rodičky. Tak je možné už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Vyšetření je spolehlivější než jiné doposud používané metody. Navíc se s ním začíná již mezi 11. a 14. týdnem těhotenství (namísto 16. týdne u předchozích postupů) a žena se dozví výsledek o několik týdnů dříve.

Právě výhody prvotrimestrálního screeningu vedou k tomu, že těhotné klientky VZP ho výrazně upřednostňují před ostatními benefity. Celkem ho v prvním pololetí letošního roku podstoupilo 7001 žen.

Na co čerpaly těhotné klientky VZP příspěvky v 1. pololetí 2015

Největší zájem měly o prvotrimestrální screening nastávající maminky v Jihomoravském kraji (1044 žen), v Praze (747) a v Plzeňském kraji (608). Naopak nejméně jich bylo v Jihočeském, Karlovarském a Olomouckém kraji (132, 210 a 240 žen).

Zájem o prvotrimestrální screening v 1. pololetí 2015 podle regionů

Aby těhotné klientky VZP mohly získat příspěvek až 500 korun, stačí, když se zaregistrují do Klubu pevného zdraví ZDE. Peníze jim pak mohou být vyplaceny poté, co na kterékoliv pobočce VZP předloží doklad (ne starší tří měsíců), že za vyšetření zaplatily. Cena se pohybuje orientačně mezi 600 až 1500 korunami.

V loňském roce porodilo celkem 54 321 klientek VZP. Z toho bylo 40 056 klasických vaginálních porodů a 14 265 porodů císařským řezem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…