Sdružení českých spotřebitelů: Další vývoj ve dvojí kvalitě výrobků na trhu potravin

21.09.2017 20:07

Pro Sdružení českých spotřebitelů (SČS) jsou oblasti kvality výrobků a služeb předmětem řady aktivit a ve vztahu k potravinám zvláště.

Sdružení českých spotřebitelů: Další vývoj ve dvojí kvalitě výrobků na trhu potravin
Foto: konzument.cz
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů - logo

Za hostitelství mlékárenského podniku Moravia v Jihlavě se minulý týden konalo výjezdní zasedání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu pod záštitou předsedy tohoto výboru. Hlavním tématem agendy zasedání byla dvojí kvalita potravin na trhu. Hosté zasedání výboru byli skutečně renomovaní: Eurokomisařka pí V. Jourová anebo ministr zemědělství p. M. Jurečka. Mezi dalšími hosty se zúčastnil i zástupce SČS, jako jediný reprezentant spotřebitelů. Svou přítomností podtrhl dlouhodobý zájem SČS o téma dvojí kvality výrobků na trhu.

„Rozdílnost názorů na věc dokládá rozdílnost přístupů k řešení“, vysvětluje Libor Dupal, předseda správní rady SČS. Obchod je přesvědčen, že rozdílnost složení výrobků od jednoho výrobce nemůže významněji ovlivnit. Z výroby zazněly argumentace pro důslednější regulaci na povinnost značení původu výrobku. Poslanci ve shodě s některými správními orgány včetně MZe požadují dopracování a upřesnění existující evropské směrnice o nekalých obchodních praktikách.

Česká eurokomisařka je po vyhodnocení situace názoru, že stávající směrnice o nekalých obchodních praktikách je dostatečným právním rámcem pro případ, kdy výrobce pod identickou značkou, názvem potraviny a grafickým provedením obalu prodává na různých trzích výrobek s odlišným složením.  Podle ní může být takový případ být orgánem úřední kontroly potravin v tom kterém členském státu vyhodnocen jako nekalá praktika ve smyslu uvedené směrnice, resp. zákona na ochranu spotřebitele, do kterého je směrnice v ČR převedena. A to přes to, že v údajích o složení výrobku je odlišné složení správně uvedeno. Erokomisařka již zahájila konzultace na přípravě jednotné metodiky, podle které by národní dozorové orgány postupovaly při posuzování těchto případů a přijímání náležitých opatření k ochraně spotřebitelů na trhu.

SČS opakovaně vyjádřilo svůj jednoznačný postoj, že pokud výrobek je uváděný na trh za podmínek popsaných výše, považujeme takovou situaci za porušení unijního práva. Vítáme proto zmíněnou iniciativu EK, konkrétně V. Jourové, a jsme v kontaktu s týmem pí eurokomisařky ohledně spolupráce na vývoji takové metodiky. SČS je spolu se svými partnery, zejména s Kabinetem pro standardizaci, zapojeno do normalizačních prací, konkrétně nyní na zavedení ISO normy na provádění srovnávacích testů do soustavy ČSN (Pokyn ISO/IEC 46 - Srovnávací zkoušení spotřebních výrobků a souvisejících služeb – Obecné zásady). To nás předurčuje jako kvalifikovaný subjekt k takovému zapojení.

„SČS vítá, že téma je takto zviditelňováno a je diskutováno na věcné úrovni, byť upozorňujeme i na skutečnost, že výsledky průzkumů jsou někdy interpretovány velmi tendenčně“, uzavírá za SČS Dupal.

Sdružení českých spotřebitelů, z. ú. (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí - pokrývají odbornosti ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti výrobků včetně potravin, technické normalizaci a standardizaci, kvalitě a bezpečnosti služeb včetně služeb finančního trhu aj.

Kabinet pro standardizaci, o. p. s. (KaStan) je nezávislou obecně prospěšnou společností založenou Sdružením českých spotřebitelů. Cílem je zvyšování bezpečnosti a kvality výrobků a služeb vytvářením a podporou funkce nástrojů zajišťujících účinné zapojení spotřebitelů do standardizačních procesů (technická normalizace, certifikace a posuzování shody, akreditace, dozor nad trhem), včetně uplatňování technických předpisů a norem ve prospěch spotřebitelů a korektního trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…