„Oblasti kvality výrobků a služeb jsou předmětem řady aktivit našeho sdružení; potraviny jsou v tomto smyslu naší nezpochybnitelnou prioritou“, zdůrazňuje Libor Dupal předseda správní rady SČS a odborný garant sdružení za oblast kvality potravin a pokračuje: „To je důvod, proč se intenzívně věnujeme i právním předpisům, technickým normám a dalším nástrojům, které bezpečnost a kvalitu potravin na trhu bezprostředně ovlivňují. Účastníme se přípravy a vývoje těchto nástrojů, podporujeme jejich uplatňování a prosazování, a v neposlední řadě i vyhodnocování jejich dopadu a vlivu na trh a na spotřebitele zejména.“
Základnou pro spolupráci v oblasti potravin je pracovní skupina Potraviny a spotřebitel, jejíž činnost SČS koordinuje a řídí, a která je ustavena při ČESKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMĚ PRO POTRAVINY (ČTPP). |
SČS se průběžně věnuje vyhodnocování dopadu a vlivu nové potravinové legislativy na trh a na spotřebitele [1]. V dnešní informaci se věnujeme vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 417/2016 o některých způsobech označování potravin. Je účinná od ledna 2017, v několika ustanoveních od července t. r.
Podrobnější rozklad je přílohou této tiskové zprávy. Vyhláška upravuje několik zdánlivě drobných opatření, které ale mají pro funkci trhu svůj význam. Nejviditelnější jsou opatření ve vztahu ke způsobu označování potravin.
První opatření se týká výčtu zavádějících údajů, které informace o potravinách nesmí obsahovat. Takovými zavádějícími údaji jsou informace o tom, že potravina nebo její složka je „vhodná pro děti“, či že je „domácí“, „čerstvá“, „živá“, „čistá“, „přírodní“, nebo „pravá“; zavádějící je i údaj, že charakter potraviny je „dia“, že potravina je dietní nebo dietetická.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva