Sdružení českých spotřebitelů: Vliv úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu

12. 10. 2017 19:11

Sdružení českých spotřebitelů vydává nový titul, který je věnován výživě, a sice vlivu kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu. Vydáním publikace připomínáme také Světový den výživy, který OSN vyhlásilo na 16. října. .

Sdružení českých spotřebitelů: Vliv úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu
Foto: konzument.cz
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů - logo

Je známo, že tepelné zpracování potraviny má, či může mít významný vliv na její výživovou hodnotu. A to přínosný, a tedy pozitivní, ale i velmi negativní. Věříme, že zájemce se z publikace dozví mnoho zajímavého o těchto vlivech a jejich podstatě. O jejím obsahu něco napoví názvy kapitol (jen namátkou):

Tepelně upravené potraviny a syrová strava, Výhody tepelné úpravy potravin, Eliminace antinutričních a toxických látek, Nevýhody tepelné úpravy potravin - související výživová rizika, Způsoby tepelných kulinárních úprav, Uchování potravin aj.

Autory textu jsou renomování výživoví odborníci MUDr. Bohumil Turek, CSc. a RNDr. Petr Šíma, CSc. a blízká spolupracov nice SČS pro oblast potravin Ing. Irena Michalová.

Edice „ Jak poznáme kvalitu? “ je d ůležitým nástrojem SČS k osvětě, a to nejenom spotřebitelů, ale i osob podnikajících či zaměstnaných v oblasti potravin – ve výrobě, v obchodu a ve s lužbách.

Publikační činnost SČS v této edici je prováděna v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny a její pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel, jejíž činnost SČS koordinuje a řídí; činnost skupiny je prostřednictvím ČTPP podpořena finančně Ministerstvem zemědělství.

Publikace naší edice mají podporovat vnímání různých úrovní a stupňů kvality potravin včetně identifikace určujících kvalitativních činitelů při výběru potravin. Edice je každoročně rozšiřována o další komodity potravin na trhu a jejími autory jsou vždy odborníci z daného oboru. Počet vydaných titulů už je ve třetí desítce.

V edičním plánu v letošním roce jsou dále tituly zaměřené na ryby a rybí výrobky, pivo, kávu, mražené krémy či sóju a výrobky z ní. Většina již byla vydána (Více ZDE).

Všechny naše publikace v edici Jak poznáme kvalitu? jsou dokladem pozornosti, kterou SČS věnuje problematice bezpečnosti a kvality potravin a výživy obecně.

Právě s ohledem na zmíněný Světový den výživy ještě připomeneme jednu naši publikací, vydanou v rámci loňského edičního plánu, pod názvem Vyvážená strava a zdraví.

Se snahou o maximální srozumitelnost, přitom s vysokou odbornou erudicí, autoři vysvětlují podstatu správné výživy člověka, s kritickým pohledem na různé v ýživové excesy, založené na vyloučení některých složek potravin z diety. Z titulů kapitol:

Rovnováha životních funkcí a naše strava, Složky výživy, Řízení rovnováhy, Poruchy zdraví jako následek nerovnováhy v příjmu stravy.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Celní správa: Kontroly hazardu na jižní Moravě

7:31 Celní správa: Kontroly hazardu na jižní Moravě

Celkem 58 provedených kontrol, 108 zadržených technických herních zařízení a hotovost ve výši téměř …