Sdružení českých spotřebitelů: Značka ŽIVOTNOST PLUS přijata do Programu Česká kvalita

14.08.2017 21:58

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) dlouhodobě podporuje nástroje, které přispívají ke zlepšení důvěry spotřebitelů v korektní trh a férové obchodní podmínky, které zohledňují oprávněné zájmy spotřebitelů. To se týká i problému, který spotřebitelé vnímají velmi citlivě, a to konkrétně životnosti výrobku.

Sdružení českých spotřebitelů: Značka ŽIVOTNOST PLUS přijata do Programu Česká kvalita
Foto: konzument.cz
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů - logo

SČS vyvinulo proto v roce 2016 značku kvality ŽIVOTNOST PLUS, kterou uděluje výrobkům a službám, u nichž výrobce či poskytovatel služby vhodným a srozumitelným způsobem deklaruje životnost výrobku, která je přiměřená reálným očekáváním spotřebitele, pokud jde o kvalitu a spolehlivost tohoto výrobku. Jak uvádí předseda správní rady SČS Ing. Libor Dupal „Ochrana ekonomických zájmů spotřebitelů a požadavky na udržitelnost prostředí, ve kterém se pohybujeme, vyžadují v oblasti životnosti výrobků spojení obchodní, technické, normativní, vzdělávací a informační činnosti. K zavedení značky ŽIVOTNOST PLUS coby samoregulativního nástroje došlo v ČR s cílem podpořit zejména informační složku, neboť zviditelňuje výrobce, kteří životnosti svých produktů věnují zvýšenou pozornost a životnost výrobku deklarují v jednotce času nebo v cyklech používání; zákazníci a spotřebitelé tak získávají možnost se lépe rozhodovat podle toho, jak dlouho si předmět udrží své původní, nebo téměř původní vlastnosti.“ Při zavedení značky byly vztahy v potaz i dostupné studie, sdělení Evropské komise pro oběhové hospodářství a také nově posuzované aspekty materiálové efektivnosti pro ekodesign výrobků.

Zatím bylo přiznáno sedm takových značek kvality, mezi jinými např. sedacím soupravám firmy Jech, nožířským výrobkům firmy Mikov nebo sportovní optice od firmy Meopta (kompletně zde), a návrhy na další ocenění, které mohou iniciovat sami spotřebitelé, se posuzují. I přes relativně krátké období, kdy značka funguje, se SČS dostalo v červenci 2017 za tuto aktivitu ocenění v podobě přijetí značky ŽIVOTNOST PLUS do Programu Česká kvalita, který je garantován vládním usnesením a je součástí Národní politiky kvality. Hlavním cílem tohoto programu je vytvořit jednotný systém, který umožní zviditelnit důvěryhodné a nezávislé značky kvality, které jsou založené na objektivním ověřování kvality výrobků nebo služeb třetí stranou a vyloučit tak značky bez vypovídací schopnosti, které mohou být pro spotřebitele zavádějící.

Více informací k značce ŽIVOTNOST PLUS lze najít na adrese www.zivotnost-plus.cz. Zde se spotřebitelé mohou také zapojit do diskuse a podělit se o své pozitivní anebo naopak negativní zkušenosti s životností jednotlivých výrobků či služeb na našem trhu.

Kabinet pro standardizaci, o.p.s. (KaStan) je nezávislou obecně prospěšnou společností založenou Sdružením českých spotřebitelů. Cílem je zvyšování bezpečnosti a kvality výrobků a služeb vytvářením a podporou funkce nástrojů zajišťujících účinné zapojení spotřebitelů do standardizačních procesů (technická normalizace, certifikace a posuzování shody, akreditace, dozor nad trhem), včetně uplatňování technických předpisů a norem.

Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí – pokrývá odbornosti ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti výrobků včetně potravin, technické normalizaci a standardizaci, kvalitě a bezpečnosti služeb včetně služeb finančního trhu aj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…