Sdružení českých spotřebitelů připravilo metodiku k bezpečnému provozu dětských hřišť

17.10.2016 20:36

Bezpečnost dětí obecně a zvláště bezpečnost dětí na hřištích a sportovištích je jedna z trvalých priorit Sdružení českých spotřebitelů (SČS).

Sdružení českých spotřebitelů připravilo metodiku k bezpečnému provozu dětských hřišť
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dětské hřiště

„Zásadní je prevence a SČS s partnery se snaží v tomto směru na provozovatele veřejných zařízení působit“, zdůrazňuje Libor Dupal, ředitel SČS a pokračuje: „Prosazujeme proto dodržování evropských technických norem při zajišťování provozu hřišť a sportovišť. Různými prostředky vysvětlujeme jejich důležitost a vyvíjíme nástroje pro podporu jejich používání“. Mezi takové nástroje náleží i PŘÍRUČKA SPRÁVNÉ PRAXE PRO BEZPEČNÝ PROVOZ DĚTSKÝCH HŘIŠŤ, SPORTOVIŠŤ A TĚLOCVIČEN. SČS připravilo s podporou Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví už druhé, přepracované vydání této publikace.

Stále existuje mnoho problémů a média nás občas bohužel informují o dalších případech i vážných úrazů dětí na hřištích a sportovištích. V příloze k této zprávě uvádíme několik případů takových technických problémů na veřejných zařízeních, které způsobují bezpečnostní riziko při jejich používání. Na některých skutečně k úrazu došlo. Je to o to smutnější, že většinou se jedná o prvky a zařízení, které nesou certifikát k prohlášení o shodě, což by mělo dát předpoklad bezpečnosti herního či sportovního prvku a tedy celého veřejného zařízení. Kde je tedy chyba?

„Zajištění bezpečného provozu hřišť a sportovišť není jednoduchý proces a „naše“ příručka má provozovatelům plnění jejich povinností usnadnit,“ vysvětluje Dupal a doplňuje: „Žádné hřiště či sportoviště nemůže být absolutně bezpečné, to je nereálná představa. Řádný kontrolní systém ale musí zaručit, že při převzetí a v průběhu používání je veřejné zařízení v souladu s požadavky norem. Dodržení norem vysokou bezpečnost zařízení garantuje.“

Ke změně bezpečnosti může dojít samozřejmě běžným používáním a opotřebením, povětrnostními vlivy, neúmyslným či i úmyslným poškozením, také opravou při servisu. Často se ale nebezpečné prvky vyskytují již při převzetí např. z důvodu montážních závad. Za veřejné zařízení z hlediska bezpečného provozu je plně zodpovědný provozovatel – což jsou obce, školy a jiná školská zařízení aj.

Základním principem aplikace evropských norem je zahrnutí ročních nezávislých kontrol do vnitřních kontrolních mechanizmů a do procesu provozu obecně. Jejich správné provádění závisí mj. i na správném zadání a výběru osoby, která kontrolu provede. K tomu nyní SČS zajišťuje průzkum, jak radnice kontrolu zadávají a vybírají. Průzkum zajišťuje agentura SCaC.

Aby měl provozovatel jistotu správného postupu při zajišťování provozu hřiště či sportoviště, byl vyvinut model nezávislého ověření bezpečného provozu v souladu s technickými normami, jehož součástí je udělení práva používat značku deklarující bezpečný provoz. Značka kvality „Hřiště-sportoviště-tělocvična - OVĚŘENÝ PROVOZ“ je důvěryhodnou informací, že provozované zařízení má a udržuje si vysokou míru bezpečného a kvalitního provozu. 

Podmínky udělení značky: Značka je licencí zpřístupněna žadatelům, kteří chtějí prokázat splnění a následné dlouhodobé dodržování shody provozovaných herních a sportovních prvků s požadavky legislativy a evropských norem, a i bezpečný provoz veřejného zařízení. Stav je každoročně ověřen auditem (nezávislou technickou kontrolou). Značka byla přijata do programu Česká kvalita (www.NPJ.cz), čímž prokázala splnění náročných podmínek stanovených pro její získání.

Příručka je k dispozici v e-formě zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…