Sdružení místních samospráv: Obecní rozpočty posílí. Poslanci schválili novelu o rozpočtovém určení daní

09.06.2017 14:49

9 miliard korun na veřejné investice, služby občanům, i kofinancování eurofondů je výsledkem změny zákona o rozpočtovém určení daní, kterou právě schválili poslanci. Obcím se navrací podíl na příjmech z DPH, které jim byly upřeny zavedením již zrušeného 2. pilíře důchodové reformy. Nyní je na řadě Senát.

Sdružení místních samospráv: Obecní rozpočty posílí. Poslanci schválili novelu o rozpočtovém určení daní
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Zpravodajkou tohoto nejdůležitějšího zákona roku, z hlediska obcí a měst, byla poslankyně Věra Kovářová, která zároveň působí v předsednictvu Sdružení místních samospráv. Stojí za ním více než 20 měsíců práce i aktivit jednotlivých starostů, kteří komunikovali s poslanci i s Ministerstvem financí.

Jak uvádí předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák, „Velmi oceňuji, že několik krajů vyslyšelo náš apel a výzvu ke spolupráci. Pokud totiž dostaly v roce 2015 při poslední novelizaci zákona přidáno na výnosu z DPH právě kraje, je logické, aby se následně zastaly obcí a měst a podaly zákonodárnou iniciativu. Učinily tak dva – Liberecký a Pardubický, za což jim patří velké poděkování.“

Předseda Sdružení místních samospráv dále doplňuje, že cestu ke schválení provázela také velmi dlouhá a náročná jednání. „Je s podivem, že pracovní skupina při Ministerstvu financí, kterou řídil po dobu několika let přímo ministr financí, neměla žádný konkrétní výstup.“ K dotažení návrhu, nad kterým panovala shoda, totiž nakonec došlo právě díky iniciativě krajů a mnoha poslanců napříč politickým spektrem.

Aktuálně schválený návrh mířící k projednání na půdě Senátu znamená navýšení podílu obcí z vybrané DPH z 21,4% celostátního výnosu na 23,58%, což činí oněch zhruba 9 miliard korun. A jak s penězy obce naloží? Předseda Polčák odhaduje, že nově dojde k pokrytí spolufinancování evropských projektů či ke zvyšování kvality života občanů. Typickým příkladem investic, na které nyní schází peníze, jsou například místní komunikace, mnohdy v havarijním stavu.

Klíčovou roli nyní sehraje Senát. Sdružení místních samospráv horní komoru vyzývá, aby schválený návrh důkladně projednala. Je zřejmé, že návrh je skutečně výhodný a důležitý pro všechny obce a města v ČR. Vrácení s pozměňovacími návrhy je s ohledem na blížící se volby obrovské riziko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…