Sdružení místních samospráv: Starostové odmítají EET pro vesnické spolky

02.03.2017 13:36

S ministrem Babišem budou dnes v 14,30 hod. opět jednat starostové převážně menších obcí. Nejsou spokojeni s tím, že se EET vztahuje na řadu venkovských spolků, které pořádají kulturní akce jako například plesy, dětské dny nebo hasičské soutěže. Navzdory dobrovolnickému charakteru jejich činnosti při překročení ročního obratu 175 tisíc korun musí zavést EET.

Sdružení místních samospráv: Starostové odmítají EET pro vesnické spolky
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„V obcích, kterých sdružujeme téměř 1200, se EET začalo týkat řady větších a aktivních  spolků, například hasičů, fotbalistů nebo myslivců. Ti všichni pořádají na vesnici kulturní a společenské akce a po překročení poměrně nízkého ročního obratu na ně dopadnou povinnosti spojené s elektronickou evidencí tržeb,“ vysvětluje starosta Křižánek na Vysočině a místopředseda Sdružení místních samospráv Jan Sedláček. Jak dále uvádí, praxe v obcích je taková, že spolky z této vedlejší činnosti dofinancovávají svou hlavní činnost, například dětské sportovní týmy. V přímém ohrožení tak nejsou jen samotné kulturní a společenské akce na vesnicích, ale také existence těchto spolků jako takových.

Z těchto důvodů starostové budou opět jednat s ministrem Babišem. Jak uvádí člen předsednictva Sdružení místních samospráv a starosta Němčovic na Plzeňsku Karel Ferschmann, „cílem jednání není konfrontace, ale snaha o pouhou úpravu metodického pokynu Generálního finančního ředitelství, které definovalo umělou hranici 175 000 ročního obratu jako mez pro povinnost EET. Jelikož se vše dá provést bez změn v zákoně o evidenci tržeb, věříme, že pan ministr Babiš naše argumenty vyslyší“, soudí starosta Ferschmann. V opačném případě již tento rok občané pocítí znatelný úbytek volnočasových a společenských akcí. V dlouhodobém horizontu by pak mohla zaniknout až třetina spolků, které dnes na venkově působí.

Starostové hodlají s ministrem financí Babišem také znovu projednat otázku rozpočtového určení daní. Včera Poslanecká sněmovna v 1. čtení schválila novelu, která by obcím navrátila prostředky z DPH, které již dříve byly přiznány krajům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…