Sdružení místních samospráv: Úřady ruší nezákonná rozhodnutí o pokutách

15.03.2021 22:11

Potvrzení úspěchu Sdružení místních samospráv ČR ve věci zákona o střetu zájmů.

Sdružení místních samospráv: Úřady ruší nezákonná rozhodnutí o pokutách
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Dlouhodobé tažení Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) proti příliš přísnému nastavení zákona o střetu zájmů vůči komunálním politikům nyní přináší konkrétní výsledky: úřady masivně ruší již pravomocná rozhodnutí o udělení pokut komunálním politikům za to, že nezveřejnili údaje o svých majetkových poměrech v centrálním registru.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Reagují tak na nález Ústavního soudu z loňského února, který konstatoval, že plošné a přímé zveřejňování osobních údajů je protiústavní, a především na rozsudek Nejvyššího správního soudu. Ten rozhodl, že starosty a další komunální politiky, kteří v obavě z porušení ústavně zaručeného právo na ochranu soukromí odmítli podat tzv. oznámení, za to nelze postihovat. „V reakci na tento krok Nejvyššího správního soudu nyní úřady začínají rušit již pravomocná rozhodnutí o udělení pokut, a to až rok zpětně. Přestože se nám nepodařilo prosadit rušení i starších postihů, bude se jednat řádově o stovky případů,“ říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR, který téměř dvě stovky komunálních politiků a političek ve sporech s úřady zastupoval.

Podle SMS ČR jde o dovršení snah o návrat zdravého rozumu a proporcionality do zákona o střetu zájmů. „Od začátku jsme říkali, že je potřeba vyvažovat oprávněný zájem veřejnosti na transparentní kontrolu veřejných činitelů a právo těchto činitelů na ochranu svého soukromí a soukromí osob blízkých. Opakovaně jsme jednali s poslanci i s ministerstvem spravedlnosti, ale bezvýsledně. Iniciovali jsme proto ústavní stížnost senátorů na klíčové části tohoto zákona, která byla úspěšná, a v červenci jsme se s odkazem na tento rozsudek ÚS obrátili na Nejvyšší správní soud. Díky jeho rozhodnutí se nám podařilo dosáhnout definitivního vítězství SMS ČR a samospráv a vrátit do zákona o střetu zájmů zdravý rozum, o čemž svědčí i aktuálně rušená rozhodnutí v přestupkových řízeních,“ říká k poslednímu vývoji S. Polčák.

SMS ČR již oslovilo také web Hlídač státu s žádostí o stažení všech oznámení o majetkových poměrech komunálních politiků, která zde byla zveřejněna. „Jsem rád, že správci webu naší žádosti obratem vyhověli,“ říká S. Polčák a dodává: „Nyní chceme jednat se státem, aby poškozeným komunálním politikům vrátil zaplacené pokuty a náklady řízení a přinejmenším se omluvil za porušování ústavních práv a nezákonný postup všem poškozeným komunálním politikům.“

Poslankyně a místopředsedkyně SMS ČR Věra Kovářová zároveň připomíná, že Poslanecká sněmovna stále nenaplnila požadavky nálezu Ústavního soudu. „Spolu s dalšími poslanci jsem předložila ve sněmovně hned dvě novely, které na nález Ústavního soudu reagují. Sněmovní tisk 956 je již ve 2. čtení, apelujeme proto na sněmovnu, aby ho projednala a umožnila fungování registru v souladu s nálezem ÚS,“ říká V. Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…