Sdružení místních samospráv: Vláda hází obce přes palubu, přidat chce jen krajům

13.10.2015 13:58

Sdružení místních samospráv (SMS ČR) se důrazně ohrazuje proti vládní novele rozpočtového určení daní, která myslí na kraje, ale obce a města České republiky vůbec neřeší. Tento přístup SMS ČR považuje za diskriminační a vyzývá vládní koalici, aby přijala pozměňovací návrhy, které tuto nešťastnou situaci uspokojivě řeší.

Sdružení místních samospráv: Vláda hází obce přes palubu, přidat chce jen krajům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„V roce 2012 se v důsledku zavedení důchodové reformy navýšilo DPH, ze kterého neměly mít profit obce, města a ani kraje. Letos se druhý pilíř ruší a volné finanční prostředky má podle vládního návrhu získat pouze státní rozpočet společně s kraji, obce už nikoliv. Tento přístup považujeme za výrazně diskriminační a důrazně vyzýváme vládu, aby přistupovala k českým samosprávám spravedlivě,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

V tuto chvíli jsou v Poslanecké sněmovně podané dva pozměňovací návrhy, které jsou z hlediska obcí a měst akceptovatelné. „Jedná se o pozměňovací návrh poslankyně Věry Kovářové z Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který obcím a městům přidává od příštího roku asi dvě miliardy korun, a návrh poslance Vladislava Vilímce, který od roku 2017 přidává tři a půl miliardy korun, a od roku 2018 přibližně šest miliard korun. Budeme se snažit, aby koalice přijala jeden z těchto návrhů,“ říká místopředseda SMS ČR a starosta obce Křižánky na Vysočině Jan Sedláček.

„Podle signálů, které dostáváme, jsou starostové obcí a měst za tuto věc ochotni vystoupit do ulic a dát svůj názor vládě jasně najevo,“ uzavírá Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…