Sdružení místních samospráv nabídlo obcím matriční kalkulačku

17.09.2018 15:13

Záměr ministerstva vnitra financovat matriční úřady čistě podle takzvaného výkonového modelu povede podle SMS ČR k tomu, že agendu matrik na menších obcích budou muset samosprávy financovat ze svého vlastního rozpočtu. Od ledna 2019 jim bude stát podle odhadu SMS ČR posílat o zhruba dvě třetiny méně peněz.

Sdružení místních samospráv nabídlo obcím matriční kalkulačku
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Vítáme skutečnost, že ministerstvo na základě našeho tlaku ustoupilo od záměru matriční úřady ve více než čtyřech stovkách obcí zcela zrušit. Navržená změna financování je ale pokusem matriční úřady finančně vyhladovět,“ řekl dnes předseda SMS ČR europoslanec Stanislav Polčák na semináři v poslanecké sněmovně, který byl této problematice věnován. Podle vlastního průzkumu SMS ČR mezi obcemi, jež jsou tímto záměrem ohroženy, by při uplatnění čistě výkonového modelu – tedy financován matričních úřadů podle počtu provedených prvozápisů – přišly obce o 64 procent prostředků, které dnes na tuto agendu od státu dostávají. Rozdíl by musely hradit ze svého vlastního rozpočtu.

„To, jak by od roku 2019 stát přispíval na jejich matriční úřad, si mohou starostové spočítat díky matriční kalkulačce, kterou jsme spustili na našem webu,“ říká S. Polčák. Stačí, když starosta zadá do kalkulačky (ZDE) jméno své obce a odhadovaný počet sňatků, úmrtí a narození ve své obci, kalkulačka mu spočítá, o kolik se od příštího roku změní státní příspěvek na fungování matriky oproti stávajícímu stavu.

Navrhovaná změna se negativně dotkne zejména rozpočtů menších obcí s nízkým počtem prvozápisů. „V konečném důsledku může vést nedostatečné financování výkonu matriční agendy k zániku matrik v některých menších obcích a k centralizaci této agendy do obcí větších, což povede k dalšímu oddalování dostupnosti této základní a pro občany zásadní správní agendy z venkova do větších měst,“ dodává S. Polčák. Agenda matričních úřadů je mnohem širší, než jen zmíněné prvozápisy, a zahrnuje také změny jména, příjmení, určení otcovství, dohledání matričních údajů a zápisů pro úřady, notáře, žádosti o nahlížení do matričních knih ze strany lidí, kteří dohledávají své předky, a podobně.

Sdružení místních samospráv ČR se přiklání k možnému zavedení smíšeného modelu financování založeného na kombinaci paušální (minimální) částky příspěvku na pokrytí nákladů na provoz úřadu, spolu s dalšími příspěvky podle skutečného počtu provedených úkonů na úseku matriky, reflektujícími početní náročnost vykonávané agendy v jednotlivých obcích. Stanovení způsobu určení výše příspěvku by mělo být předmětem dalších odborných diskusí mezi ministerstvem vnitra a místními samosprávami.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 1800 obcí a měst v ČR.
Další informace ZDE, sledovat nás můžete také na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…