Sdružení znalců a odhadců majetku bránilo soutěži mezi svými členy

08.10.2016 14:37

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým pravomocným rozhodnutím uložil za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže pokutu ve výši 160 000 Kč České komoře odhadců majetku.

Sdružení znalců a odhadců majetku bránilo soutěži mezi svými členy
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Komora požádala o uplatnění procedury narovnání a vzhledem k tomu, že splnila všechny předepsané podmínky, byla jí sankce snížena o 20%.

Česká komora odhadců majetku, profesní sdružení znalců a odhadců, z.s., (dále jen Komora)se dopustila porušení zákona, když schválila a zveřejnila Profesní a etický kodex znalce a odhadce majetku. V něm stanovila, že znalec se dopustí závažného porušení etiky profese, když bude poškozovat kolegy nepřiměřenými cenovými nabídkami. Uvedené ustanovení, které Komora přijala a uplatňovala v letech 2009-2015, je dle rozhodnutí ÚOHS zakázaným a neplatným rozhodnutím sdružení soutěžitelů, jehož cílem bylo narušit hospodářskou soutěž na tuzemském trhu zpracování znaleckých posudků z oboru Ekonomika – ceny a odhady na území České republiky a na trhu odhadů majetku.

Uvedené ustanovení je protisoutěžní, neboť znalci a odhadci majetku byli jeho prostřednictvím odrazováni od efektivní cenové soutěže. V rámci profese se tak potenciálně nemohla rozvíjet účinnější soutěž, z níž by mohl profitovat spotřebitel.

Kromě sankce uložil Úřad též nápravné opatření, podle něhož musí Komora do 90 dnů od právní koci rozhodnutí informovat všechny své členy a je povinna nezákonné ustanovení odstranit ze svého Profesního a etického kodexu. 

Využití procedury narovnání (settlement) vede k urychlení průběhu správního řízení a umožňuje tak dosažení rychlejší nápravy situace, jež omezuje hospodářskou soutěž. Kromě snížení pokuty Úřad v takovém rozhodnutí neukládá zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz plnění koncesních smluv. Nepředpokládá se rovněž, že by účastník narovnání podával rozklad proti rozhodnutí nebo správní žalobu, čímž dochází rovněž k významné úspoře zdrojů Úřadu, jež je možno využít pro šetření jiných případů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…