Šedesát tisíc pracovníků loterního průmyslu se bouří proti novele loterního zákona

05.05.2014 10:08

Představitelé nově vzniklé iniciativy Loterie bez hazardu, která hájí zájmy více než 60 000 pracovníků v loterním průmyslu, poslali předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi otevřený dopis. V něm žádají vládu, aby odmítla předloženou novelu loterního zákona. Podle nespokojených zaměstnanců totiž tento narychlo sepsaný zákon nijak nevyřeší problémy se závislostí na hazardu, ale pouze připraví několik desítek tisíc lidí o práci.

Šedesát tisíc pracovníků loterního průmyslu se bouří proti novele loterního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Je bláhové si myslet, že hazardnímu způsobu hry se zabrání tím, že stát stanoví nové limity pro loterijní přístroje a jiné formy hraní nechá bez povšimnutí. Jako hráči kdysi vyměnili výherní kotoučové hrací přístroje za modernější a hráčsky atraktivnější stroje, zachovali by se stejně v případě restriktivnímu omezení výše sázek. Jednoduše by začali hrát na kvízomatech, v černých hernách anebo ve sport barech na internetových kioscích nebo tabletech,“ řekla Jarmila Novotná, předsedkyně občanského sdružení Svobodná volba a jedna ze zakladatelek iniciativy Loterie bez hazardu. „Již v současnosti pozorujeme úbytek hráčů v hernách a menší frekvenci jejich návštěv, přičemž se před námi vůbec netají tím, že dávají přednost hře na internetu, který je pro ně dostupnější,“ dodala.

„Bohužel z každodenní praxe dobře víme, že kolem heren už krouží nejrůznější podnikavci s napůl legálními kvízomaty a černými hernami, kteří se těší na to, jak se vysmějí státním institucím a na přehnané agilitě politiků vydělají stovky milionů korun, aniž by na daních odvedli jedinou korunu,“ řekl další ze signatářů iniciativy Tomáš Trnka z Prahy, který má s provozováním heren dlouholeté zkušenosti. „V případě, že stát drasticky omezí hraní na videoloterních terminálech, hráči velmi jednoduše přejdou ke stejným hrám, které jsou jim nabízeny na kvízomatech, internetu nebo tabletech. Tato forma hraní je nekontrolovatelná a nepřinese ani obcím a ani státu jedinou korunu – pouze dojde k odlivu českých peněz na účty zahraničních provozovatelů,“ dodal Mgr. Ondřej Lípa z Berouna.

Iniciativa Loterie bez hazardu vznikla letos na jaře a navázala na loňskou podpisovou akci, ve které se více jak 20 tisíc lidí podepsalo pod petici za zachování legálního provozu loterií v České republice. „Politici však tuto petici ignorovali, proto jsme se rozhodli na tuto petici navázat a založili jsme stejnojmennou iniciativu,“ přiblížila důvody vzniku iniciativy Jarmila Novotná, podle které jsou naštvaní zaměstnanci dokonce i připraveni vejít do ulic.

„Protestujeme proti dlouhodobé diskreditační kampani, která dělá z loterií, a tedy i nás, mafii a celospolečenské zlo. Žádáme politiky, aby nás nepřehlíželi a při prosazování regulace hazardu v České republice nezapomínali na nás, běžné zaměstnance a lidi, kteří živí své rodiny. Právě my totiž dobře víme, že se loterie dají dělat poctivě a zodpovědně. Nechceme gamblery, nechceme tragédie, nechceme, aby lidé prohrávali sociální dávky. Prosazujeme zodpovědné hraní a chceme, aby loterie byly zábavou pro ty, kteří hrát chtějí a mohou si to dovolit,“ přiblížila poslání iniciativy Yveta Caniniová z Děčína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…