Sedmým českým Národním geoparkem je Ralsko

28.05.2016 17:46

Česká republika má svůj 7. národní geopark. Geopark Ralsko, který se rozkládá na území stejnojmenného bývalého výcvikového prostoru, včera získal ocenění své kvality.

Sedmým českým Národním geoparkem je Ralsko
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Certifikát Národní geopark předal náměstek ministra životního prostředí Vl. Mana do rukou ředitelky Geoparku Ralsko Lenky Mrázové, a to během konání dvoudenní mezinárodní konference Geoadventures.

„V dnešní době představují geoparky velmi dynamický nástroj dobrovolné ochrany území. Zároveň jsou v Evropě a pozvolna i na dalších kontinentech stále zřetelněji vnímány jako prestižní značka destinace exkluzivního cestovního ruchu zaměřeného na svébytný výklad a prožívání nejen přírodního, ale také kulturního dědictví krajiny,“ vysvětluje náměstek Vladimír Mana.

Obecně prospěšná společnost Geopark Ralsko[1] byla založena v roce 2013. Za poslední dva roky zvládla v oblasti bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko vybudovat turistickou infrastrukturu za více než pět a půl milionu korun. „Základními kritérii pro posouzení kvality daného geoparku ze strany členů Rady národních geoparků je geologický význam a hodnota území, jeho turistická přitažlivost i míra vtažení místních obyvatel do přípravy a rozvoje geoparku. Národní geopark je tedy certifikátem pro geoturisticky nejreprezentativnější geoparky v ČR a Geopark Ralsko mezi ně právem patří, o tom jsem se mohl přesvědčit na vlastní oči,“ dodává náměstek Mana.

V Geoparku Ralsko rychle vznikly stezky s naučnými tabulemi, altány s reliéfní mapou geoparku, zastřešené infopointy i pískovcová odpočívadla. „Pořádáme naučné akce pro školy a samozřejmě spolupracujeme se zahraničními kolegy. Zisk certifikátu Národního geoparku nám umožní pokračovat v dalším rozvoji tak, aby se v příštích letech území geoparku stalo vyhledávanou turistickou lokalitou například pro cyklisty nebo rodiny s dětmi,“ říká ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.

V těchto dnech se v čerstvém národním geoparku koná dvoudenní mezinárodní konference Geoadventures: Inovativní metody interpretace přírodního dědictví a efektivní management pro geoturismus - sdílení příkladů dobré praxe. Na této akci se setkají zástupci geoparků a odborné veřejnosti nejen z České republiky, ale také z Islandu, Norska nebo Švýcarska. Předají si zkušenosti z oblasti provozu geoparků, využití moderních technologií při zpřístupňování přírodního dědictví nebo přínosu geoparků pro regionální rozvoj a turistický ruch.

[1] Území Geoparku Ralsko se z převážné části nachází v územní jednotce jedné obce (je tvořeno celým katastrem města Ralsko, částí katastru města Doksy a Hamru na Jezeře), jeho celková plocha je cca 294 km 2. Geopark Ralsko založila obecně prospěšná společnost stejného jména v roce 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…