Šéf ČEZ na klimatickém summitu v Paříži volal po reformě obchodování s emisními povolenkami

20.05.2015 17:24

Zhruba 200 dní před klíčovým mezinárodním summitem OSN o klimatických změnách v Paříži probíhá ve stejné metropoli Business & Climate Summit 2015, kterého se aktivně účastní také generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš. Na klimatickém fóru diskutují zástupci firem a vládní představitelé zemí EU o strategických rozhodnutích, která by měla umožnit přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.

Šéf ČEZ na klimatickém summitu v Paříži volal po reformě obchodování s emisními povolenkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Nadcházející říjnový klimatický summit OSN v Paříži bude pro vývoj v energetice klíčový. Mělo by se na něm rozhodnout, zda se k boji proti klimatickým změnám zavážou také další světové velmoci. „Klimatická dohoda na mezinárodní úrovni se zeměmi mimo EU je nezbytná pro nastavení férových závazků, které by ve finále podpořily konkurenceschopnost evropského průmyslu, jenž doplácí na vysoké ceny energií,“ uvedl předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.

Šéf ČEZ hovořil jako první v rámci odpoledního jednání, na němž vystoupil, kromě zástupů dalších významných evropských firem včetně francouzské Arevy, také například norský ministr pro evropské ekonomické záležitosti Vidar Helgesen. Ústředním výzvou tohoto jednání i celého summitu bylo hledání takové cesty k nízkouhlíkové energetice, která dokáže zároveň zajistit i ekonomický růst.

„Skupina ČEZ se spolu s dalšími významnými evropskými energetikami kloní k tržním mechanismům namísto nesystémových dotací zvýhodňující jednu technologii na úkor jiné. Je důležité realizovat reformu trhu s emisními povolenkami tak, aby více motivoval firmy i státy k snižování emisí,“ uvedl předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš. „EU učinila první krok k nápravě systému emisních povolenek, když schválila vytvoření tzv. tržní stabilizační rezervy. Aby však systém efektivně plnil svou funkci, potřebujeme strukturální reformu, jež zásadním způsobem posílí evropský trh s uhlíkem,“  doplnil Beneš a zdůraznil také nutnost propojení s uhlíkovými trhy mimo EU.

Daniel Beneš byl jediným řečníkem, jenž zastupoval společnost provozující uhelnou energetiku. Šéf ČEZ zmínil, že firma mezi lety 2005 – 2014 redukovala emise CO2 o 33 % a svůj emisní faktor výroby elektřiny za stejné období snížila o více než 25 %. Zároveň zdůraznil, že ČEZ se ve své strategii orientuje na decentralizovanou výrobu, úspory a nízkoemisní výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra. „Domníváme se, že budoucnost energetických systémů spočívá v decentralizované energetice a obnovitelných zdrojích a tento trend se snažíme následovat,“ řekl Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…