Semilští zavzpomínali s BusLine na historii cestování

16.09.2013 21:34

BusLine v rámci 10. ročníku akce „Semilský pecen“ provezl na okružních jízdách po Semilech stovky cestujících. Semilští tak mohli spolu s BusLine zavzpomínat na historii cestování a na památku si odnést podepsanou jízdenku od známého herce Ivana Vyskočila, který se na akci představil v roli průvodčího.

Semilští zavzpomínali s BusLine na historii cestování
Foto: BusLine
Popisek: BusLine

„Historické autobusy Škoda RTO patří mezi sběratelské klenoty naší společnosti a využíváme je především k vyhlídkovým jízdám v rámci pořádání různých akcí pro veřejnost, objednat si jeho služby ale může i jednotlivec. Zájem o ně roste, během letních měsíců jsme letos poprvé zavedli speciální „retro linku“ na Jičínsku, která sklidila velký úspěch, dnes jsme provezli nejen návštěvníky Semilského pecnu, ale také akce „Mezinárodní den bez aut“ pořádané v České Lípě. Příští víkend se s nimi účastníme dalších dvou akcí, a to v Liberci při „Oslavách Ještědu“ a v Jablonci nad Nisou v rámci akce „Den evropského dědictví“, několik zájemců si veterány objednalo i na svatební obřady. Zde v Semilech jsme letos tyto jízdy pořádali již po druhé a jsem potěšen, že o ně byl opět obrovský zájem. Jeden z vozů se v roce 2012 objevil i v oblíbeném českém seriálu „Vyprávěj“, sdělil generální ředitel společnosti BusLine a.s., Tomáš Roubiček.

Vyhlídkové jízdy zajistil historický autobus Škoda 706 RTO – JELCZ z roku 1968. Byl vyroben v podniku LIAZ Rýnovice, disponuje 43 místy k sezení a jeho délka je téměř 11 metrů. Celková hmotnost je více než 14.000 kg, počet rychlostí 5 + 1 a za hodinu ujede maximálně 75 km. Vozidlo bylo opraveno v letech 2007 – 2009 v dílnách společnosti BusLine.

První jízda startovala v 14:30 hod. z Riegerova náměstí k nemocnici, dále pokračovala k železniční stanici, kolem sídliště Řeky, a zpět na náměstí. V rámci celého dne byl již tradičně pro návštěvníky připraven bohatý program, na své si přišly i děti, a také se zde soutěžilo. Poslední okružní jízda se konala v 17:15 hod. Rekordmankami mezi cestujícími byly dvě mladé slečny, které jízdu absolvovaly čtyřikrát. „Historickým autobusem jedeme poprvé a moc se nám to líbí, také je výhoda, že nemusíme chodit pěšky. Pana Vyskočila jsme před tím neznaly a jízda s ním je fajn, je legrační,“ prozradila nám osmiletá Gábina a devítiletá Vendy, obě ze Semil.

„Byl jsem velmi překvapen, kolik zájemců jsme dnes historickým autobusem provezli. I přes to, že své město dobře znají, dopřáli si tuto okružní jízdu po Semilech. Někteří dokonce jízdu opakovali několikrát, třeba dvě malé pasažérky Gábinka

a Vendy, které ji s námi absolvovaly čtyřikrát,“ zhodnotil akci oblíbený herec Ivan Vyskočil, který je držitelem průkazu profesní způsobilosti opravňujícího nejen k řízení autobusu, ale také k přepravě cestujících. „Byl to pro mě velmi příjemný zážitek, dokonce jsem od jedné dámy dostal malé občerstvení a od dalšího pána odznáček na hůl, možná už ji budu časem potřebovat,“ dodal s úsměvem Ivan Vyskočil.

Technická specifikace historického autobusu:

ŠKODA 706 RTO
výrobce: Jelczanskie zaklady samochodowe - JELCZ, Polsko
rok výroby: 1968
výrobce: LIAZ Rýnovice
motor: čtyřdobý, vznětový, kapalinou chlazený šestiválec OHV,
umístěný podél nad přední nápravou
zdvihový objem: 11 781 cm3
výkon: 117,8 kW
převodové ústrojí: převodovka v boku s motorem, pohon zadní nápravy
dvoudílným spojovacím hřídelem
počet rychlostí: 5 + 1
podvozek: rám žebřinový, nýtovaný z ocelových U profilů
výrobní číslo: 72037
pneumatiky: 11.00-20
celkové rozměry: délka 10 840 mm
šířka: 2 500 mm
výška: 2 980 mm
hmotnost – celková: 14 000 kg
provozní: 8 650 kg
počet míst: 41 + 2 k sezení, 30 ke stání
maximální rychlost: 75 km/hod.
vozidlo bylo opraveno v letech 2007–2009 ve společnosti BusLine a.s.
celkem bylo odpracováno 3600 hod.

O společnosti: BusLine a.s. patří mezi nejvýznamnější autobusové dopravce v České republice, provozuje pravidelnou, městskou i zájezdovou dopravu. Disponuje flotilou více než 450 autobusů s průměrným stářím 7 let, zaměstnává na osm set pracovníků. Působí převážně v Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém, Středočeském kraji a rovněž v Jihomoravském kraji. Roční výnosy jsou cca 1 mld. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…