Senát: Předseda Jaroslav Kubera přivítal slovenskou prezidentku Čaputovou

20.06.2019 18:23

Jaroslav Kubera s kolegy senátory přivítali v horní komoře českého parlamentu slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ta přijela na návštěvu Česka v prvním týdnu svého mandátu.

Senát: Předseda Jaroslav Kubera přivítal slovenskou prezidentku Čaputovou
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Při hodinovém jednání v Senátu vyzdvihla vynikající vzájemné vztahy obou zemí a také vytyčila některé oblasti, kterým se v pozici prezidentky chce věnovat. I přes různé názory ve společnosti chce posilovat společné hodnoty Slováků.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera podpořil prezidentku Čaputovou v jejím předním vytyčeném úsilí spojovat společnost. Při hodinovém setkání v Senátu hovořila Zuzana Čaputová s čelními představiteli Senátu o protivládních demonstracích v Praze a dalších městech Česka a také o síle a motivaci občanské společnosti. „Hlavní úkol, který si Zuzana Čaputová vytyčila, a to sice snaha o spojování společnosti, je téměř nadlidský. Nesmí se ale nechat odradit a já toto úsilí podporuji a tleskám mu,“ uvedl po setkání předseda Senátu. Podle Kubery je slovenská prezidentka jasným příkladem toho, že ženy v politice, ale i dalších sférách veřejného života, nepotřebují žádné umělé kvóty, ale pouze prostor pro to, aby ukázaly své schopnosti.

Tématem byla také slovenština, Jaroslav Kubera označil za společný úkol Čechů a Slováků zlepšení porozumění všech generací, včetně těch nejmladších. Senátoři se Zuzanou Čaputovou hovořili také o budoucnosti EU včetně jejího rozšiřování, o pozici zemí Visegradské skupiny nebo o významu občanské společnosti. „Svoboda se velmi lehce ztrácí, ale velmi těžce získává,“ připomněl předseda Senátu, který nastínil své přání, aby si Češi a Slováci připomněli po 30 letech nabytí svobody společně. Oslavy Listopadu by podle něj měly proběhnout zejména v ulicích a společných akcí by se měla zúčastnit co nejširší část veřejnosti. Jedním z témat byla také vymahatelnost práva. „Velmi mě zajímá reforma justice. Jako advokátka vnímám některé kroky s velkou mírou pozornosti,“ uvedla Čaputová. Za výzvu pro Slovensko označila inovace v oblasti průmyslu.

Jaroslav Kubera také pogratulovat slovenské prezidentce k zítřejším narozeninám a předal jí osobní dárek – brož z českého granátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…