Senát: Šéfové parlamentů Rady Evropy - situace v Evropě je vážná, musí se řešit

17.09.2016 18:38

Předsedové parlamentů Rady Evropy jednali ve Štrasburku o migraci a situaci v Evropě. Předsedové obou komor Parlamentu ČR i jejich kolegové ze zemí Visegradské skupiny znovu zopakovali, že pro tyto země není přijatelný systém povinných azylových kvót. Přestože neexistuje shoda na jednotném řešení, postoje jednotlivých zemí se postupně přibližují.

Senát: Šéfové parlamentů Rady Evropy - situace v Evropě je vážná, musí se řešit
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Hlavními tématy dvoudenní konference byla uprchlická krize, potřeba větší role národních parlamentů, terorismus, ale i boj proti projevům nenávisti. Českou republiku zastupovali předsedové obou parlamentních komor, Milan Štěch a Jan Hamáček.

„Evropa by měla opustit prázdné fráze, které mohou vést do nebezpečí. Ve všech zemích Visegradské skupiny je jasně slyšet, že nesouhlasíme s tím, aby nám někdo určoval, kolik migrantů máme přijímat. Opakuji, že Evropa stále řeší pouze důsledky problému, ne jeho příčiny. Dnes je třeba ocenit velký pokrok v jednání USA a Ruska o příměří v Sýrii a poděkovat všem, kdo přispěli k tomuto posunu,“ řekl v projevu před svými kolegy předseda Senátu Milan Štěch. Spolu s Hamáčkem se před samotným jednáním zúčastnili také setkání šéfů parlamentů zemí V4 (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko).

„Tentokrát bylo jednání z hlediska praktického dopadu důležitější než jindy s ohledem na problémy současné Evropy. Byla zde možnost si vyměnit názory i se zástupci parlamentů zemí, které nejsou členy EU,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ten zdůraznil, že národní parlamenty jsou stále slyšitelnější v rámci Evropy při řešení nynějších problémů. „Z tohoto hlediska byla důležitá i účast zástupkyně parlamentu Ruské federace, což může vést k obnovení komunikace s Ruskem a hledání řešení současných vztahů EU s Ruskem,“ uvedl Hamáček. Ten se na bilaterální úrovni setkal například s předsedou německého Bundestagu Norbertem Lammertem nebo právě se šéfkou horní komory ruského Federálního shromáždění Valentinou Matvijenkovou.

Členem Rady Evropy je i Turecko, podle kterého je v tuto chvíli řešení migrační krize v rukou Evropské unie, která musí jednat. Rada Evropy má v současnosti 47 členů, Česká republika je jejím členem od roku 1993.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…