Senátor Ivo Valenta podpořil akci „Česko svítí modře“

05.04.2015 11:55

V noci z 2. na 3. dubna se uskutečnil již druhý ročník osvětové kampaně s názvem "Česko svítí modře“. Akci, která je výrazem porozumění a podpory lidem, kteří trpí autismem, podpořil také senátor a podnikatel Ivo Valenta. Modře se proto rozsvítily i některé objekty ve vlastnictví skupiny SYNOT na Slovácku a Valašsku.

Senátor Ivo Valenta podpořil akci „Česko svítí modře“
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

„Na zmíněnou akci mne upozornili lidé z regionu, kteří se dlouhodobě snaží poukazovat na to, že počet autistů stoupá. Jsem opravdu velmi překvapen tím, kolik je mezi námi osob, zejména pak dětí, trpících touto nemocí. Jen v České republice se v současné době jedná o 100.000 osob, na celém světě pak autismem trpí až 70 milionů lidí! Naše legislativa však na pomoc těmto pacientům a zvláště dětem vůbec není připravena,“ uvedl senátor Ivo Valenta a doplnil: „Děti podle jejich rodičů bývají často vyčleňovány z kolektivu, postihovány za to, že se nedokáží přizpůsobit školnímu řádu a navíc jim velmi citelně schází pomoc odborných asistentů. Toto je třeba co nejrychleji napravit a já podobné změny velmi rád podpořím.“

Právě modrá barva, kterou byly objekty nasvíceny, symbolizuje komunikaci, která je pro osoby s autismem nejzávažnější bariérou. Nasvícen byl například uherskohradišťský Hotel Slunce nebo objekty ve Vinohradské ulici. V Kunovicích se do modrého světla ponořil Polyfunkční dům a modře byla osvícena také Kaple svatého Huberta ve Velkých Karlovicích.

Autismus neboli porucha autistického spektra je zdravotním postižením, ovlivňujícím psychický vývoj člověka. V současnosti žije s tímto celoživotním handicapem více než 1,6 % populace Evropy a každé 80. dítě se rodí jako autista.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: senat.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…