Senátor Valenta našel bič na OSU. Miliarda z autorských poplatků musí být transparentní!

21.07.2016 8:58

Ochranný svaz autorský (OSA) vybere ročně na autorských odměnách téměř jednu miliardu korun. Přestože jsou tyto poplatky vybírány ze zákona, nejsou podle senátora Ivo Valenty pod dostatečnou kontrolou. O jejich výši, způsobu vybírání i dělení mezi autory totiž rozhoduje několik málo lidí, kteří sedí v orgánech nezávislého spolku. To by se však mělo již brzy změnit. Slovácký senátor Ivo Valenta přichází s další legislativní inciativou, která má zvýšit transparentnost při vybírání a rozdělování autorských poplatků a zároveň dostat působení kolektivních správců a zejména Ochranného svazu autorského, které často vyvolává rozporuplné reakce, pod větší veřejnou kontrolu.

Senátor Valenta našel bič na OSU. Miliarda z autorských poplatků musí být transparentní!
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Když se mi podařilo společně s dalšími kolegy v Senátu prosadit novelu autorského zákona, která zbavila folklorní soubory povinnosti platit autorské poplatky a zásadním způsobem také omezila související byrokracii, slíbil jsem, že se Ochrannému svazu autorskému podívám na zoubek. Zadal jsem podrobnou analýzu současného právního stavu i nově připravené vládní novely autorského zákona a nestačil jsem se divit tomu, jaké problémy tato analýza prokázala,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

„Se svým týmem jsem proto připravil pozměňovací návrh, který má odstranit alespoň největší problémy, související s dnešní praxí výběru a správy autorských poplatků. Rád bych zároveň vyzval poslance, kteří mají v těchto dnech na stole novelu autorského zákona, aby si navrhované změny vzali za své a jejich pojetí zapracovali do návrhu novely autorského zákona již v Poslanecké sněmovně. Tím bychom urychlili celý proces schvalování. Pokud tak neučiní, věřím, že pro tyto změny získáme většinovou podporu v Senátu a novelu autorského zákona vrátíme zpět poslancům s tímto pozměňovacím návrhem,“ obrací se na poslance senátor Valenta.

Podle senátora Ivo Valenty je nezbytně nutné do projednávané novely autorského zákona zakotvit především zásadní posílení transparentnosti.

„Není možné, aby nějaký spolek ze zákona vybíral a rozděloval stovky milionů korun a přitom si sám vytvářel pravidla, sazebníky a způsoby rozdělování vybraných odměn. Je třeba, aby celý systém byl transparentní. Jedinou cestou je vznik nezávislého kontrolního orgánu, který bude dohlížet na kolektivní správce autorských práv. Kolektivní správce totiž nehospodaří s vlastními penězi, ale s penězi autorů. A stejně jako např. Česká národní banka dohlíží na činnost jednotlivých bank a družstevních záložen, je třeba, aby i OSA měla efektivní kontrolní orgán, který zajistí transparentnost a férovost vůči umělcům i těm, kteří platí autorské odměny,“ vysvětlil Ivo Valenta.

Slovácký senátor Ivo Valenta současně v pozměňovacím návrhu přichází s několika dalšími úpravami, které mimo jiné vzešly z mnoha podnětů, se kterými se v posledních měsících lidé obraceli na jeho senátní kancelář.

„Do autorského zákona je podle mne třeba vrátit zdravý selský rozum. Např. v případě, že bude někdo pořádat koncert, na kterém vystoupí interpret, který hraje pouze a jen vlastní tvorbu, nebude takový koncert předmětem poplatků,“ prozradil další zamýšlenou změnu Ivo Valenta s tím, že pokud však bude interpret hrát hudbu jiného autora, bude tato produkce logicky předmětem autorských poplatků.

„Samozřejmě jsem se musel také postavit za malé živnostníky, kteří už nebudou platit poplatky OSA v případě, že rádio nebo televize tvoří pouhou kulisu jeho firmy a neslouží ke zvýšení tržeb,“ dodal senátor Valenta.

Podle jeho slov je připravené paragrafové znění pozměňovacího návrhu především popisem principu potřebných změn. „O jednotlivých detailech a parametrech je jistě možné vést diskuzi, ale věřím, že se na potřebě nutné změny všichni shodneme,“ uzavřel Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…