Senátoři podpořili kompromis při pojišťování cestovních kanceláří

20.10.2015 15:08

Krach především malých cestovních kanceláří nebo přesunutí jejich sídla do zahraničí. Takový dopad by měla novela zákona, která před několika týdny opustila Poslaneckou sněmovnu.

Senátoři podpořili kompromis při pojišťování cestovních kanceláří
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Novela totiž měla nově upravit podmínky povinného pojištění zájezdů, a to až do výše 100 procent jejich hodnoty. Opatření, které mělo původně ochránit spotřebitele před krachem „cestovek“, se však zvrtlo do podoby, která by paralyzovala celý trh cestovních kanceláří, způsobila by propouštění a miliardové výpadky v příjmech veřejných rozpočtů.

Jednání ohledně vzniklé patové situace zahájil senátor Ivo Valenta, který je současně zpravodajem této novely, společně s Milošem Vystrčilem. Návrh řešení našel podporu u většiny senátorů výboru. Výsledkem tedy je vyjednání kompromisního pozměňovacího návrhu, na kterém se shodli jak představitelé cestovních kanceláří a pojišťoven, tak zástupci ministerstva pro místní rozvoj. Dnes tento pozměňovací návrh podpořil také garanční senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

„Vnímám snahu státu ochránit spotřebitele před úpadkem cestovních kanceláří i nutnost přizpůsobit naši legislativu byť často nesmyslným, evropským pravidlům. Na druhou stranu ale není možné, aby nový zákon přikazoval cestovním kancelářím, aby uzavřely pojištění, které nejsou schopny pojišťovny reálně poskytnout. Stát se tak snažil v zajetí své falešné ochranářské role regulovat komerční vztahy mezi cestovními kancelářemi a pojišťovnami, ale zároveň se nezajímal o proveditelnost takového opatření. Reálně tak hrozilo, že pojišťovny budou hromadně vypovídat pojistné smlouvy s cestovními kancelářemi. Ty by pak zkrachovaly anebo přesunuly svá sídla do zahraničí. O práci by tak přišly tisíce lidí, stát by zaznamenal výpadek v příjmech veřejných rozpočtů až ve výši 5 miliard korun a zároveň by se vystavil hrozbě mezinárodních žalob na náhradu škod od zahraničních akcionářů některých cestovních kanceláří,“ uvedl senátor Ivo Valenta a doplnil:

„Jsem velmi rád, že se nám společně podařilo vyjednat vzájemný kompromis mezi cestovními kancelářemi, pojišťovnami i ministerstvem. Kompromisní pozměňovací návrh zavádí sdílenou odpovědnost pojišťovny a cestovní kanceláře při současné garanci toho, že náklady zákazníka budou v případě krachu cestovní kanceláře uspokojeny ze strany státu v plné výši. Tato společná odpovědnost jde ruku v ruce se zásadami „fair play“ a chce po pojišťovnách a cestovních kancelářích, aby se chovaly na trhu odpovědně,“ dodal Ivo Valenta.

Senátoři zároveň navrhli, aby Senát vyzval vládu k brzkému předložení návrhu zákona, kterým zřídí speciální Garanční fond, do legislativního procesu. Samo ministerstvo pro místní rozvoj totiž opakovaně deklarovalo, že vítá právě vytvoření takového fondu, ze kterého budou hrazeny nároky zákazníků, přesahující sjednaný limit pojištění.

Definitivní stanovisko Senátu padne ve čtvrtek. Poté by se měl zákon vrátit zpět do Poslanecké sněmovny. Zde se očekává, že bude kompromisní pozměňovací návrh taktéž podpořen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…