Senátoři předkládají novelu přestupkového zákona. Chtějí zabránit přestupkové recidivě bezdomovců

25.09.2017 15:52

Počet bezdomovců a sociálně nepřizpůsobivých v řadě měst stále roste. Řada z nich se opakovaně dopouští přestupků. Řádným obyvatelům to rozhodně není lhostejné, jenže radnice mají svázané ruce, aby si s tímto problémem mohly poradit.

Senátoři předkládají novelu přestupkového zákona. Chtějí zabránit přestupkové recidivě bezdomovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Své zkušenosti v tomto směru má i Uherské Hradiště. Proto senátor Ivo Valenta spolu s ostatními kolegy ze Senátu předkládá novelu přestupkového zákona. Právě ta by měla obcím znovu umožnit, aby lidem, kteří opakovaně porušují veřejný pořádek a nemají v obci trvalý pobyt, mohly udělit zákaz pobytu.

„Dosud je nejpřísnější sankcí za přestupek buď pokuta, nebo zákaz činnosti. Ten ale v těchto případech uložit nelze a pokuta je nevymahatelná, jelikož pachatelé jednoduše na její zaplacení nemají. A tak se jen tiše smějí. Jedině zákaz pobytu by tak dokázal potrestat recidivisty, kteří se dopouštějí závažnějších přestupků, jakými jsou například drobné krádeže a rvačky, výtržnictví, porušování obecních a městských vyhlášek apod.,“ uvedl senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

S legislativní iniciativou přišla před lety chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) a řada starostů po celé ČR její přijetí přivítala s nadšením. Podporu našla také u Svazu měst a obcí ČR a v praxi, zvlášť v některých lokalitách, přinesla nebývalý preventivní ohlas, když z problémových oblastí recidivisté zcela vymizeli a místní obyvatelé se tak přestali bát o své bezpečí a majetek.  Podle skupiny senátorů, kteří nyní návrh oprášili, je nutné, aby radnice měly opět možnost z území svých obcí vykázat všechny, kteří sem přijíždějí pouze dělat nepořádek. Na některé bezdomovce a sociálně nepřizpůsobivé totiž běžné sankce neplatí a obce a města se obávají, že se na jejich území znovu rozmohou problémy, se kterými se léta nedokázali účinně vypořádat. Nové "přestupkové zákony", které nedávno vešly v platnost, totiž se sankcí v podobě zákazu pobytu již nepočítaly. Pokud by tak senátorská novela vstoupila v platnost, začalo by opět platit pravidlo „dvakrát a dost“.

„Převedeno do praxe – pokud by se pachatel závažného přestupku dopustil opakovaně v průběhu jednoho roku, proběhlo by klasické řízení, na jehož konci by mohl být právě zákaz pobytu v dané obci nebo dokonce vězení. Jsem si jistý, že jedině tento způsob přinutí osoby společensky nepřizpůsobivé k tomu, aby respektovaly zákony a pravidla,“ doplnil senátor Ivo Valenta (nezávislý za Soukromníky), který je rovněž jedním ze spolupředkladatelů.

Senátoři dlouhodobě usilují o to, aby měli starostové ve svých obcích větší kompetence. Možnost, aby obce mohly recidivistům udělit zákaz pobytu v místech, kde se opakovaně dopouštějí přestupků proti veřejnému pořádku, k nim jednoznačně patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…