Servisní podporu letounům CASA C-295M zajistí přímo výrobce

25.02.2015 13:07

V úterý 24. února podepsali zástupci ministerstva obrany a společnosti Airbus Defence and Space novou rámcovou smlouvu o servisní podpoře čtveřice transportních letounů CASA C-295M z výzbroje Vzdušných sil AČR.

Servisní podporu letounům CASA C-295M zajistí přímo výrobce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Letadlo CASA C-295

„Podařilo se nám vyjednat, že provoz českých transportních letadel CASA bude v následujících osmi letech zajišťovat bez dalších prostředníků přímo výrobce,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

Nová smlouva o servisní podpoře se společností Airbus Defence and Space s platností do února roku 2023 zahrnuje i garanci vysoké provozuschopnosti českých letounů prostřednictvím programu Full in Service Support. „Za tento program, včetně všech předepsaných prací servisu a údržby na osm let, zaplatíme 667 milionů korun. Cenu se nám přitom během posledních týdnů jednání podařilo snížit o více než 53 milionů korun,“ zdůrazňuje první náměstek ministra obrany Jiří Borovec.

Dnes podepsaná smlouva je smlouvou rámcovou s maximálním limitem plnění do výše 1,24 mld. Kč, a to včetně programu Full in Service Support. Tento maximální rámcový limit však nemusí a pravděpodobně ani nebude vyčerpán. Záležet především bude na případných potřebách mimořádných servisních zásahů či vynucených oprav letounů.

Při přípravě nové smlouvy se na české straně zúročily nejen dosavadní zkušenosti osádek  a dalšího personálu s provozem letounů CASA, včetně jejich dlouhodobého nasazení v obtížných klimatických podmínkách Středního východu, ale také důraz českého vyjednávacího týmu na sjednání maximálně výhodných podmínek.

„O podobě nové smlouvy jsme jednali poměrně dlouho, ale především s jasným cílem. Tím byla nejen záruka toho nejlepšího možného servisního zázemí a dlouhodobé garance provozuschopnosti, ale také ty nejlepší možné ekonomické podmínky pro armádu,“ doplňuje Jiří Borovec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…