Šest velkých kulturních institucí přebírá v Pardubickém kraji náměstek Línek. Velkou zkouškou bude zpracování archeologických nálezů při stavbě D35

11.11.2016 13:36

Nově má v krajské radě na starosti majetek kraje, investice a také oblast kultury 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Tento týden se sešel s řediteli šesti příspěvkových organizací kraje v oblasti kultury, aby zahájili vzájemnou spolupráci.

Šest velkých kulturních institucí přebírá v Pardubickém kraji náměstek Línek. Velkou zkouškou bude zpracování archeologických nálezů při stavbě D35
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Pardubický kraj má pod svými křídly tři organizace s celokrajskou působností – Krajskou knihovnu, Východočeské muzeum a Východočeskou galerii, všechny v Pardubicích. Ty doplňují tři regionální muzea, a to v Chrudimi, Vysokém Mýtě a v Litomyšli.

„To s sebou nese i velkou starost o jejich budovy a sbírkové fondy. Velkou zkouškou bude pro náš kraj zpracování a uložení předpokládaných archeologických nálezů při stavbě D35. Mým cílem je ale také profilovat krajská muzea a galerie v oblasti cestovního ruchu jako zajímavé cíle našich i zahraničních turistů,“ uvedl Roman Línek.

Pardubický kraj se pyšní několika regionálními muzei.

Celkem pracuje v kulturních institucích kraje více než 200 zaměstnanců, nejpočetnější je Východočeské muzeum s 80 lidmi.  Instituce sídlí většinou v krajských budovách, navíc s velkou historickou hodnotou. Větší investice s pomocí evropských fondů plánuje kraj v nejbližší době na Zámku Pardubice, na rekonstrukci tří budov nedalekého Příhrádku a velmi potřebné budou také nové muzejní depozitáře v Ohrazenicích.

Východočeské muzeum

„Ukazuje se, že velkou část návštěvníků našich kulturních institucí tvoří účastníci různých tematických akcí, takže hodně záleží na dramaturgii a kreativitě odborných pracovníků, co všechno vymyslí a na co lidi nalákají. Naše instituce tak nejsou jen zakonzervovanými sbírkami, ale jsou důležitou součástí kulturního a společenského života svých sídelních měst,“ dodal Línek.

Krajská knihovna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…