Šestnáctá konference vojenské zdravotnické služby řešila humanitární krize

02.05.2016 7:34

Ve dnech 27. a 28. dubna 2016 proběhla ve Městě Libavá již šestnáctá konference vojenské zdravotnické služby organizovaná Agenturou vojenského zdravotnictví. Téma konference bylo letos zvoleno s ohledem na současný vývoj ve světě a znělo „Úloha VZdrSl v rámci humanitárních krizí“.

Šestnáctá konference vojenské zdravotnické služby řešila humanitární krize
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Konference se konala pod záštitou ředitele Agentury vojenského zdravotnictví plukovníka Zoltána Bubeníka a děkana Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany plukovníka Jiřího Párala. Zúčastnili se jí také zástupce náčelníka Generálního štábu - náčelník štábu generálporučík František Malenínský, zástupce náčelníka Generálního štábu - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Petr Mikulenka a představitelé civilních organizací, které se podílejí na řešení humanitárních krizí ve světě.

Cílem konference bylo seznámit odborný zdravotnický personál se současným stavem vojenského zdravotnictví, jeho vývojem a s novými trendy a postupy v medicíně a jí příbuzných oborech.  O tom, že o tyto informace je mezi vojenskými zdravotníky zájem, svědčí i fakt, že se konference zúčastnilo více jak 230 vojáků, občanských zaměstnanců, ale i partnerů z civilního sektoru, kteří s armádou v mnoha ohledech spolupracují.

Součástí konference byla také prezentace partnerů, kteří v rámci doprovodného programu představili nejmodernější trendy a produkty vyvíjené pro potřeby vojenského zdravotnictví. Generálním partnerem byla společnost SAAB, která s armádou spolupracuje také v oblasti zdravotnictví, ale velký zájem u lékařského i nelékařského personálu vzbudily i prezentace ostatních společností.

Držíme tempo s vývojem ve zdravotnictví

„Byť nejsem lékař, tak si velice vážím svého pozvání na tuto konferenci. Vývoj ve zdravotnictví jde vpřed mílovými kroky a nám nezbývá, než s ním držet tempo,“ potvrdil generál Malenínský a poté dodal: „Naší prioritou je záchrana životů našich vojáků v případě jejich ohrožení a díky vašim znalostem a zkušenostem můžeme říct, že se nám to daří.“

Dvoudenní maraton přednášek a prezentací představil nejenom nové trendy v oboru, ale dal příležitost předat cenné zkušenosti ze všech úrovní zdravotnické služby. Nesmírný zájem vyvolaly zejména prezentace vojenských lékařů, kteří se v nedávné minulosti zúčastnili zahraničních operací v Afghánistánu či Slovinsku. Své zkušenosti s řešením humanitárních krizí zde prezentovali také vojenští psychologové, zástupce Českého Červeného kříže či Lékařů bez hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…