Šestý blok Novovoroněžské jaderné elektrárny získal ocenění Top Plant

09.11.2017 22:01

První blok typu VVER-1200 v provozu, 6. blok Novovoroněžské jaderné elektrárny, získal od nejstaršího amerického energetického časopisu POWER ocenění Top Plant 2017 v kategorii jaderné energetiky. Výsledky této kategorie, která mezi jadernými elektrárnami hledá inovativní a historicky významné projekty přitahující všeobecnou pozornost, zveřejnili redaktoři časopisu 1. listopadu.

Šestý blok Novovoroněžské jaderné elektrárny získal ocenění Top Plant
Foto: Top Plant
Popisek: Novovoroněžská jaderná elektrárna

Společně s Novovoroněžskou JE získaly ocenění také jaderné elektrárny Columbia ve Spojených státech a Ringhals ve Švédsku. Vítěze vybírali redaktoři časopisu POWER.

V Novovoroněžské jaderné elektrárně byly vždy stavěny prototypy reaktorů typu VVER. Je jím i 6. blok, který má reaktor VVER-1200, nejmodernější verzi technologie VVER, a který byl uveden do komerčního provozu v únoru 2017. Díky tomu tato lokalita představuje kus živé historie jaderné energetiky a ideální výcvikové středisko pro jaderný průmysl.

Porota své rozhodnutí odůvodnila tím, že blok uplatňuje nejnovější výsledky vývoje a výzkumu a plně odpovídá všem pofukušimským bezpečnostním požadavkům (proto je zařazován mezi pokročilé reaktory generace III+).

Mezi další důvody patří unikátnost technologie použité při stavbě tohoto bloku (jde o první a zatím jediný blok této generace), životnost (o polovinu delší oproti jeho předchůdcům), vysoká ekonomická efektivita (díky pokročilým automatizačním systémům redukujícím množství personálu) a bezpečnost (díky kombinaci aktivních a pasivních bezpečnostních systémů).

Tohoto podle mínění redaktorů časopisu POWER unikátního projektu se dodavatelsky účastnily i české firmy. Celkem 14 firem dodalo své produkty v hodnotě přes 1,4 miliardy korun. Patří mezi ně například armaturky Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, MPower Engineering a MSA, dodavatel čerpadel Sigma Group, Kabelovna Kabex, dodavatel servopohonů ZPA Pečky a sklárny Kavalierglass a Sklárny Moravia.

„Aby mohl být blok VVER-1200 v Novovoroněžské jaderné elektrárně řazen do generace III+, musí splňovat velmi přísná bezpečnostní kritéria. Zároveň však musí jít o zařízení s velmi dlouhou životnosti, vysokou efektivitou produkce elektřiny a možností účinné regulace výkonu. Také jeho výstavba by měla být co nejvíce modulární a sériová, což by mělo vést k postupnému snižování doby výstavby a ceny. Proto je velice důležité, že v Novovoroněžské jaderné elektrárně se dokončuje druhý stejný blok. Dva bloky tohoto typu, i když jiné varianty, se dokončují v Leningradské jaderné elektrárně. Bloky VVER-1200 se budují i v zahraničí. Dva bloky budou brzy dokončeny v Bělorusku, v jaderné elektrárně Ostrovec, budování dalších se zahajuje ve Finsku a Maďarsku.

Čtyři bloky pokročilejší varianty VVER-TOI se budují Kurské jaderné elektrárně, stejný počet v elektrárně Akuyu v Turecku a dva v elektrárně Rooppur v Bangladeši. Bude tak možné sledovat, zda se bude dařit zkracovat dobu výstavby, snižovat náklady a zda dokončené bloky fungují tak spolehlivě a efektivně, jak se od nich očekává. Pokud ano, je velice pravděpodobné, že zájem o ně poroste. Hlavně v případě, že se obavy z antropogenního původu klimatických změn potvrdí a bude opravdu reálně potřeba rychle snížit emise oxidu uhličitého,“ řekl Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky AV ČR.

Časopis POWER vychází ve Spojených státech od roku 1882 a jde o jeden z nejvýznamnějších zdrojů informací z energetického průmyslu. Již více jak 40 let uděluje ocenění za dosahování nejlepších parametrů v elektroenergetice: Top Plant, Plant od the Year, Reinvention Award, Water Award a Smart Grid Award.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…