Setkání předsedů parlamentů států V4 v České republice skončilo: Přerozdělování uprchlíků není jediný problém současnosti

28.04.2016 9:40

Hlavními tématy jednání bylo posilování národních parlamentů, aktuální situace v EU a její další vývoj a úloha národních parlamentů v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Setkání předsedů parlamentů států V4 v České republice skončilo: Přerozdělování uprchlíků není jediný problém současnosti
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ve Štiříně u Prahy skončilo dvoudenní jednání předsedů parlamentů zemí Visegrádské skupiny, které se v rámci předsednictví ČR uskutečnilo ve dnech 26. a 27. dubna. Kromě delegací parlamentních komor z České republiky, Polska a Maďarska se jako hosté účastnili některých jednání také předseda francouzského Národního shromáždění Claude Bartolone a předseda Národního shromáždění Slovinska Milan Brglez.

Slovenskou republiku zastupoval z důvodu nemoci předsedy NR SR Andreje Danka slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss. Hlavní okruhy jednání se týkaly posilování role národních parlamentů v duchu dohody mezi EU a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska z února 2016, aktuální situace v Evropské unii a jejího dalšího vývoje a úlohy národních parlamentů v boji proti mezinárodnímu terorismu včetně legislativních kroků směřujících k tomu, aby toto úsilí bylo maximálně efektivní a současně respektovalo základní lidská práva a svobody. Cílem schůzky nebylo zmíněné otázky řešit, ale vyměnit si názory, porovnat vzájemná stanoviska a pokračovat v politickém dialogu na vysoké úrovni.  

Zástupci parlamentů zemí V4 na tiskové konferenci po setkání kritizovali kvóty na přerozdělování uprchlíků a způsob jejich přijetí, ale předseda PS Jan Hamáček zároveň zdůraznil, že nelze zapomenout na skutečnost, že při veškeré tíživosti problému uprchlíků to není jediný problém, kterému v současné době čelíme. Například naléhavěji než kdy předtím vzniká otázka formování „stále užší EU“. Předseda Poslanecké sněmovny na závěr vyjádřil s průběhem jednání spokojenost a vyjádřil přesvědčení, že všichni účastníci lépe chápou postoj jeden druhého a mají společný pocit náležitosti k jednomu unikátnímu spojení – k Evropské unii.

 Setkání předsedů parlamentů států V4 v ČR (27.04.2016)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…