Setkání prezidentů obchodních a hospodářských komor Visegrádské čtyřky v Praze

13.05.2014 12:40

10 let od vstupu do EU potvrdilo, že spolupráce komor zemí Visegrádské čtyřky je důležitá pro prosazování společných zájmů v EU.

Setkání prezidentů obchodních a hospodářských komor Visegrádské čtyřky v Praze
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Prezidenti obchodních a hospodářských komor zemí Visegrádské čtyřky (V4) se včera sešli v Praze, aby za přítomnosti obchodních radů pokračovali v jednání o tom, jak mohou komory přispět k upevnění vzájemné hospodářské a obchodní spolupráce mezi jejich zeměmi. Navázali tak na jednání v Budapešti, které proběhlo počátkem dubna letošního roku, a které vyústilo v podpis Memoranda o porozumění a obnovení pravidelných kontaktů mezi prezidenty komor jejich zemí. Komory budou pořádat každoročně podnikatelská setkání u příležitosti summitu V4. V letošním roce převezme v polovině roku předsednictví od Maďarska Slovensko.

Setkání se uskutečnilo u příležitosti 10. výročí vstupu zemí V4 do Evropské unie. „Prezidenti hospodářských komor V4 chtějí společnými postupy zvýšit tlak a intenzitu vůči EU. V rámci svého rozhodování dokonce zvažujeme návrh, aby se našich zasedání, které budou probíhat s frekvencí jednou ročně, zúčastňovali i předsedové vlád jednotlivých zemí. Podnikatelská samospráva, zastoupená hospodářskými komorami, je totiž základním kamenem pro dobré fungování ekonomiky státu,“ uvedl Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky. Prezidenti komor si v rámci včerejšího setkání vyměnili informace o tom, jaký dopad má členství v EU na podniky visegrádských zemí. Vzájemně se informovali, jak jednotlivé země dokázaly využít evropské fondy, a s jakými problémy se při tom setkaly. Přínos vstupu ČR do EU je nezpochybnitelný a projevil se v růstu objemu zahraničního obchodu a investic. Vzrostla také konkurence, což má dopad na inovativnost, efektivnější využití zdrojů a kvalitu. Hlavním bodem jednání byla výměna zkušeností společně se zintenzivněním spolupráce komor s ministerstvy průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a velvyslanectvími, a to při prosazování zájmů podnikatelské sféry a rozšiřování vzájemných kontaktů v oblasti evropské agendy. „V současnosti se rozvíjejí debaty o dopadech vstupu do EU na naše ekonomiky. Je zřejmé, že z pohledu národních ekonomik přinesla integrace řadu pozitivních dopadů, zároveň ale i negativa. V této bilanci však v každém případě převažují pozitiva a podle průzkumů tomu tak bude i v budoucnu. Naše komory se zapojily do tohoto procesu v předstihu jako jeho mediátoři a urychlovatelé, a to s plným vědomím své zodpovědnosti, zvažujíce jak evropské, tak národní zájmy,“ řekl László Parragh, prezident Maďarské obchodní a průmyslové komory.

Komory se hodlají nadále zaměřovat zejména na rozvoj průmyslové kooperace a podporu vytváření klastrů sdružujících inovační podniky v rámci přeshraniční spolupráce. Shoda všech zúčastněných stran panovala i v oblasti vzájemného obchodu mezi zeměmi V4, který je pro ně rovněž velmi významný. Například Česká republika je dlouhodobě druhým největším obchodním partnerem SR. Polsko je po Německu a Slovensku třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR. Avšak i Maďarsko patří mezi nejvýznamnější obchodní partnery naší země a obdobně je tomu i naopak. „Země V4 jsou v dobrém slova smyslu odsouzeni ke spolupráci. Konstatujeme, a jsme velmi rádi za to, že obchodní komory dokážou efektivně spolupracovat i na globální úrovni. Důkazem tohoto tvrzení je mimo jiné i Mezinárodní obchodní komora v Paříži. V rámci jejího padesátičlenného nejvyššího orgánu držíme 3 pozice. Zastoupeno je zde totiž Česko, Polsko, i Slovensko,“ doplnil Peter Mihók, prezident Světové komorové federace a Slovenské obchodní a průmyslové komory a pokračoval: „V rámci včerejšího jednání jsme věnovali pozornost i situaci na Ukrajině, a to včetně ekonomických sankcí. Vyjadřujeme obavu z možných negativních dopadů na ekonomiky zemí V4. Dáváme přednost politickému řešení zachování vysoké úrovně ekonomicko-hospodářských vztahů.“ Prezidenti komor V4 se rovněž jednohlasně shodli na tom, že případné uplatnění sankcí by s vysokou pravděpodobností uvedlo země V4 do hospodářské recese.

Dále bylo řečeno, že komory V4 usilují o to, aby prohlubování politické koordinace bylo doplněno také zlepšením koordinace v hospodářské oblasti, a zejména usilují o společný postup vůči Evropské unii v otázkách, jako je snižování administrativní zátěže, zreálnění energetických a klimatických cílů, propojení dopravní infrastruktury a odstraňování překážek na Jednotném trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…