Severočeská Destinační agentura láká do Krušných hor bez bariér

18.09.2015 11:59

Krušné hory a města v podhůří svou krásnou a malebnou krajinou mnoha tváří, historickými pamětihodnostmi a nevšedními aktivitami stále nabízí turistům nové zážitky. Otevřeny jsou všem, kdo mají zájem poznat historii této části naší země, objevit zapomenuté kouty přírody a využít nabídky k příjemně strávenému času volna.

Severočeská Destinační agentura láká do Krušných hor bez bariér
Foto: mulitvinov.cz
Popisek: Valdštejnský zámek, Litvínov

Krušné hory vítají všechny skupiny turistů. Nabídnout mají co rodinám s dětmi i seniorům, stejně jako aktivním sportovcům či turistům lačnícím po adrenalinových zážitcích. Příjemné chvíle v přírodě i při objevování a poznávání nových věcí mohou v horách a podhůří strávit také hendikepovaní turisté. Krušné hory jsou totiž s veškerou svou krásou otevřeny všem.

Aby mohli turisté s hendikepem přijet do Krušných hor bez obav, připravila pro ně Destinační agentura Krušné hory společně s partnery víkend plný zážitků šitý právě turistům s hendikepem na míru. První říjnový víkend od pátku 2. do neděle 4. října se koná akce Do Krušných hor bez bariér.

Připraven je bohatý program napříč celou destinací. Kompletní nabídku najdete na www.krusne-hory.org nebo na FB Krušné hory – volný čas a turistika. Zároveň také Destinační agentura Krušné hory společně se Svazkem obcí v regionu Krušných hor připravuje turistický materiál Do Krušných hor bez bariér. Turisté s hendikepem, rodiče s malými dětmi a méně zdatní sportovci senioři tu najdou možnosti bezbariérového ubytováí, tipy na výlety, cyklostezku vhodnou pro tuto skupinu turistů a další zajímavé a potřebné informace. Turistický materiál najdou na turistických informačních centrech do konce letošního roku.

Dům porcelánu s modrou krví.

V rámci akce Do Krušných hor bez bariér mohou hendikepovaní turisté mimo jiné navštívit:

SportCentrum KLÍNOVEC www.sportklinovec.cz – Areál nabitý adrenalinem a zážitky nejen pro fyzicky zdatné. Hendikepovaní turisté si mohou pod vedením instruktora vyzkoušet střílení z luku případně další vhodné aktivity. Ostatní návštěvníci se také na Klínovci nudit nebudou.

Krušnohorské muzeum na Lesná www.horskyklublesna.cz - Krušnohorské muzeum nabízí návštěvníkům stálou expozicí o životě horalů před cca 100 lety, jejíž součástí je i sbírka renovovaných starých zemědělských strojů. Navštívit jej můžete denně v době od 10:00 do 18:00 hodin.

SportAreál Klíny www.kliny.czZveme vás do Sport areálu na Klíny do Krušných hor. Na své si přijdou nejen zdatní cyklisté a sportovci. O víkend 3. a 4. října jsou zváni hendikepovaní turisté na vyjížďku lanovkou. Personál pomůže s nástupem i výstupem. Pohled na Krušné hory z výšky je nezapomenutelný.

Zámek Valdštejnů Litvínov, ul. Mostecká čp. 1 www.mulitvinov.cz -

Návštěvníci zámku mohou celoročně zhlédnout několik dlouhodobých výstav, a to:  SRDCERÁJ autorů Michala Cihláře a Veroniky Richterové. Srdce na tisíc způsobů jako nadčasový fenomén, srdce ve fotografiích i v dílech vybraných 28 umělců (Kurt Gebauer, Ivan Komárek, Pavel Brázda, Jiří David, Jan Hísek, Roman Franta, Petr Nikl, Martin Kocourek, Josef Váchal, ..). V průjezdu u vchodu do zámku na mříž mohou zamilovaní zamknout zámek lásky. HISTORICKÁ FILMOVÁ TECHNIKA sběratele Miloše Štěpána. Nejen milovníci techniky budou nadšeni z této sbírky, lze zde zhlédnout nejen kamery, promítací stroje, ale i různá udělátka, mechanizmy, stroječky, bez kterých by dnes neexistovala televize, videa ani počítače. SOCHY STANISLAVA HANZÍKA. V zámecké galerii můžete obdivovat dílo ak. sochaře Stanislava Hanzíka. Jsou zde vystaveny například busty známých herců, které jsou umístěny ve foyer Národního divadla (S. Neumann, R. Hrušínský, V. Brodský, J. Kemr) či socha svářeče, za kterou byl umělec oceněn hlavní cenou v roce 1961 v Paříži. Otevřeno: středa – neděle 10.00 – 12.00, 13.00 – 17.00 hodin. Fotografování povoleno. Zámek je bezbariérový.

Infocentrum Moldava www.moldava.czObec Moldava v Krušných horách je ideálním místem pro poznávání krás Krušných hor. Navštivte místní informační turistické centrum v budově obecního úřadu. Zde je bezbariérový přístup a můžete si prohlédnout výstavu Moldava v proměnách času, fotografie a pohlednice z dob minulých i současných.

Oblastní muzeum Most www.muzeum-most.cz - Celé muzeum je bezbariérové (včetně sociálního zařízení), vozíčkáři mají přístup do všech výstav a expozic.  Otevřeno: SO-NE: 10-18 hod. Vstupné: plné 30 Kč; snížené 15 Kč . Výstavy říjen 2015:  II. světová válka na Mostecku - výstava představuje řadu unikátních válečných artefaktů, jedinečné fotografie a rukopisy, mnohé z nich vůbec poprvé, a to v doposud nevídaném rozsahu. Minerály Mostecké pánve ve fotografiích Petra Fuchse - výstava fotografií našeho předního fotografa mikrominerálů doplněná o ukázky minerálů ze sbírky muzea. Zaniklé odkryvy geologické stavby severočeské pánve ve fotodokumentaci - výstava fotografií zajímavých geologických situací z odkryvů na povrchových dolech, které zmizely postupem lomové těžby. Smrtí to nekončí aneb Tisíc let spali ve stínu Radobýlu - výstava Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech, v. v. i., prezentuje výsledky archeologického výzkumu raně středověkého pohřebiště v Mlékojedech. Cesty do pravěku aneb Ve stopách Zdeňka Buriana - výstava představuje tvorbu volného sdružení výtvarníků PAS (Paleoart – Art and Science), tvořících v oblasti umělecké paleontologické rekonstrukce (vědecká kresba, malba, modelářství). Expozice říjen 2015 -Baronka Ulrika von Lövetzow,  Přírodou severozápadních Čech, Geologická minulost Mostecka,  Minerály a horniny Krušnohoří, Ze života obyvatel Krušnohoří a Podkrušnohoří.

Informační a turistické centrum Teplice http://www.teplice.cz/cz/informace-pro-turisty/informacni-centrum nabízí návštěvníkům Teplic bezbariérové vyžití v Botanické zahradě Teplice - Kompletně bezbariérová botanická zahrada Teplice je příspěvkovou organizací statutárního města Teplice. Leží na jihu města ve čtvrti Šanov v těsném sousedství Písečného vrchu a Janáčkových sadů. Z celkové rozlohy asi dvou hektarů je zhruba polovina věnována venkovní expozici, výstavní skleníky zaujímají plochu 2400 m². Zásobní skleníky o rozloze 1750 m² jsou veřejnosti nepřístupné. Zahrada je též přístupná návštěvníkům s pejskem. Nabízí také Lázně Teplice v Čechách.   Město Teplice je nejstarší lázeňské místo ve střední Evropě a nabízí též velké množství historických budov. Mezi tyto historické skvosty patří i lázeňské domy, které jsou pro potřeby lázeňských hostů též bezbariérové. Lázeňský dům Beethoven je též možno navštívit individuálně, vyzkoušet některou z procedur, popřípadě navštívit bazén s termální vodou. Veškeré informace o lázních naleznete na www.lazneteplice.cz

Offroadsafari www.offroadsafari.cz – Průvodce Martin Bareš pořádá expedice drsným krajem povrchových dolů, výsypek a fabrik. Nevidomým v rámci akce Do Krušných hor bez bariér představí okouzlující Krušné hory prostřednictvím sluchových vjemů, výkladu a vnímání hor dalšími smysly. Objednejte se na sobotu 3. října na +420605231697,  nebo e-mailem martin@offroadsafri.cz.

Kostel Nanebevzetí P. Marie v Horním Jiřetíně, www.hornijiretin.cz – Prohlídka velmi cenného barokního kostela v Horním Jiřetíně bude umožněna také hendikepovaným díky provizornímu bezbariérovému přístupu. Kostel byl postavený na pokyn pražského arcibiskupa Jana Bedřicha z Waldstein – Wartenberk v letech 1694 až 1700 podle plánů významného architekta J. B. Matheye.

Dům porcelánu s modrou krví, www.infocentrum-dubi.cz - Moderní bezbariérový objekt městského informačního centra se stálou expozicí porcelánu najdete v Dubí v Tovární ulici. Expozice v prvním patře seznámí návštěvníka s tradicí výroby porcelánu v Podkrušnohoří se zvláštním důrazem na produkci porcelánu s cibulovým dekorem z Dubí, která zde pokračuje již od roku 1864. Navštívit ho můžete v rámci akce v pátek 2. října.

Uhelné safari,  www.uhelnesafari.cz – Vršanská uhelná a Severní energetická organizují exkurze do těžebních lokalit (do lomů) za plného provozu a na rekultivace pod názvem Uhelné safari od roku 2009. Veřejnosti tak umožňuje zblízka se seznámit s technologií těžby hnědého uhlí, ale i obnovou krajiny po těžbě. Za dobu trvání projektu se s touto činností seznámilo 16 500 návštěvníků z celé ČR i ze zahraniční. Exkurze uhelného safari bývají pravidelně obsazené během prvních dnů, kdy je spuštěn objednávkový systém. Hendikepovaní návštěvníci Krušných hor mají možnost exkluzivního termínu 3. října, kdy je pro ně rezervováno Uhelné safari v rámci akce Krušné hory bez bariér.  Prohlídka lomu za plného provozu také pro hendikepované. Objednejte se  na r.martinkova@sev-en.cz.

Autodrom Most, www.autodrom-most.cz, www.polygon-most.cz – Autodrom Most připravil na 2. 10. v rámci akce Do Krušných hor bez bariér ukázkový kurz v podobě praktického cvičení správného ovládání vozidla v krizových situacích pro hendikepované řidiče ve vlastních vozech. Zkouška smyku zadní nápravy, vyhýbací manévry. Celý program se odehrává na cvičných modulech polygonu.  Kurzem účastníky provede profesionální instruktor Jakub Michalovič. Výuka probíhá pomocí vysílaček, kterou dostane každý účastník kurzu. Možnost registrace 2. 10. od 10 hodin kapacita deset osob, od 11 hodin kapacita deset osob. Registrace na mailu:  rakova@autodrom-most.cz . 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…