Sezónu v NDM zakončí 3 premiéry festivalu NODO

25.06.2016 8:56

Ve dnech 27.–30. června 2016 se uskuteční již třetí bienále festivalu soudobé opery Dny nové opery Ostrava / New Opera Days Ostrava, ve zkratce NODO. Závěr programu se uskuteční v Divadle Antonína Dvořáka a v Divadle Jiřího Myrona. NDM tak završí sezónu hned třemi premiérami!

Sezónu v NDM zakončí 3 premiéry festivalu NODO
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

V Národním divadle moravskoslezském bude program zahájen ve středu 29. 6. 2016 hned dvěma premiérami!

Nejprve bude v 18.30 hodin uvedeno dílo vědce Petra Cíglera z České republiky – konkrétně jeho první opera s rekordně dlouhým názvem Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu. Opera zkoumá vztah mezi ženou, mužem a chřestýšem ve společném domě. Dochází mezi nimi k setkáním plným porozumění, napětí i nelítostných bitek, k setkáním poznamenaným táhlými a zvlněnými pohyby i nesmírně rychlými a přímými výpady. „Zajímají nás také rozdíly mezi nejednáním, pomalým jednáním a rychlým jednáním. Také interakce dvou vzájemně lehce posunutých nebo lehce zdvojených subjektů nebo objektů – hlasů, zvuků, lidí, situací a podobně,“ uvádí Petr Cígler. Opera vznikla na objednávku Ostravského centra nové hudby.

Ve 20.30 se dále diváci mohou těšit na inscenaci No. 42 (In the Alps) (V Alpách) zkušeného operního tvůrce z Velké Británie Richarda Ayrese. Jeho hudba se vyznačuje humorem, nadsázkou, přehršlí nápadů i precizní prací s instrumentálním zvukem. Divadelní dobrodružství má v rukou jediná zpěvačka – Lydia Brotherton. Ta ztvární roli Dívky (soprán), která jako nemluvně uvízla na nedostupném vrcholu hory, a naučí ji zpívat horská zvířena. „No. 42 (In the Alps) je snad nejpřiléhavěji možné označit za melodrama. Slučuje v sobě mnoho témat, která mě fascinují: vztah písemné a hudební narace, dějiny opery, ranou kinematografii a divadelní postupy devatenáctého století, stejně jako folklórní a populární hudbu alpských oblastí,“ říká Richard Ayres.

Festival bude završen 30. června v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona

Legendární řecký skladatel Iannis Xenakis, který celý svůj umělecký život prožil ve Francii, bude v Ostravě prezentován trilogií Oresteia, která odráží skladatelovo nadšení pro svět antiky a je komponována na motivy stejnojmenné Aischylovy tragédie. Xenakisova Oresteia se vymyká jednoznačnému žánrovému zařazení: mnohem více než zhudebněním Aischylovy trilogie je skladatelovou re-imaginací řeckého dramatu a fantazií nad antickým textem. Od kusých zpráv a domněnek, které máme o tom, jak ve skutečnosti představení klasických řeckých her vypadalo, se Xenakis odrazil k vytvoření tvaru, který vedle sebe staví avantgardní a archaizující kompoziční techniky, časoměrnou deklamaci sboru a strhující rytmickou komplexnost, inspiraci japonským obřadním divadlem a virtuózní barytonové sólo i neméně náročný part bicích nástrojů, který je doprovází. Spojuje zpěv, tanec a instrumentální hudbu do temného spektáklu, plného syrové energie. Opera Oresteia se uvádí včetně skladeb Kassandra a Bohyně Athéna. Se sbory pracuje v opeře Jurij Galatenko.

NODO slouží rozvoji současné opery a poskytuje zázemí a prostor pro tvorbu nových operních děl. Je také platformou pro produkci už vytvořených soudobých oper, jejichž uvádění je často omezeno provozem repertoárových operních domů. NODO tímto částečně splácí dluh, který má vůči soudobé opeře česká hudební scéna. NODO vzniklo v roce 2012 díky nápadu ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila propojit aktivity Ostravského centra nové hudby s divadlem a využít také zkušeností mezinárodního orchestru Ostravská banda, který se vypořádá s těmi nejsložitějšími partiturami soudobé hudby.

NODO pořádá Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské za hlavní finanční podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Ostrava, Moravskoslezského kraje i díky grantům českých a zahraničních nadací a institucí a příspěvkům sponzorů a mecenášů.

Vstupné

Festivalová permanentka: 600 Kč / 350 Kč* (4 dny)
Jednotlivé vstupné 27. 6. 250 Kč / 150 Kč* (2 představení)
28. 6. 150 Kč / 100 Kč* 29. 6. 300 Kč / 150 Kč* (2 představení)
30. 6. 200 Kč / 100 Kč*
*studenti, učitelé, senioři a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P

Online:
• www.goout.cz (ZDE)
V Ostravě:
• předprodej: Ostravský informační servis a Národní divadlo moravskoslezské
• na místech konání v den představení

NODO 2016
DNY NOVÉ OPERY OSTRAVA

27. 6., Důl Hlubina, 19.00
György Ligeti: Aventures & Nouvelles Aventures (1962/65)
Režie: Katharina Schmitt
Dirigent: Petr Kotík

27. 6., Důl Hlubina, 20.30
Petr Kotík: William William (2016)
Choreografie: Matilda Sakamoto
Dirigent: Petr Kotík

28. 6., Cooltour, 19.00
Idin S. Mofakham: At the Waters of Lethe (2015/16)
Režie: Ewelina Grzechnik
Dirigent: Rolf Gupta

29. 6., Divadlo Antonína Dvořáka,
18.30 Petr Cígler: Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu (2015/16)
Režie: Petr Odo Macháček
Dirigent: Ondřej Vrabec

29. 6., Divadlo Antonína Dvořáka, 20.30
Richard Ayres: No. 42 (In the Alps) (2007/08)
Režie: Jan Horák, Michal Pěchouček
Dirigent: Rolf Gupta

30. 6., Divadlo Jiřího Myrona,
18.30 Iannis Xenakis: Oresteia (1965/66)
Režie: Jiří Nekvasil
Dirigent: Petr Kotík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…