Silnice I/43 je příliš zatěžovaná. Kraj by zákaz vjezdu nákladních vozidel přivítal, říká hejtman Netolický

30.07.2017 8:28

Spojení Pardubického a Jihomoravského kraje je horkým tématem již několik let a řešení stále není na obzoru. Stávající silnice I/43 patří k nejzatěžovanějším silnicím v České republice. Z důvodu této zátěže muselo Ředitelství silnic a dálnic úplně uzavřít u obce Černá Hora most, který byl v dezolátním stavu. Nyní se proto uvažuje o úplném zákazu vjezdu nákladních vozidel na komunikaci I/43, který by Pardubický kraj přivítal.

Silnice I/43 je příliš zatěžovaná. Kraj by zákaz vjezdu nákladních vozidel přivítal, říká hejtman Netolický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Spojení Pardubického kraje a Brna je stávající dopravní infrastrukturou stále nedostatečné a příprava dálničního řešení v úseku Svitavy – Brno je zatím v nedohledu kvůli majetkovým sporům. Proto eskaluje situace na trase stávající komunikaci I/43, která vede ze Svitav směrem na Letovice obcemi Pardubického kraje. Tyto obce si stěžují na obrovskou zátěž kamionovou dopravou,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Situace posledních dní týkající se problémů s rekonstrukcí mostu v okolí obce Černá Hora, která je v Jihomoravském kraji, ukazuje, že je možné omezit kamionovou dopravu na této trase, což my jako zástupci Pardubického kraje velmi vítáme, protože zátěž v jednotlivých obcích se týká občanů našeho kraje a jejich situace je nezáviděníhodná,“ řekl Martin Netolický, podle kterého je evidentní, že by kamiony měly využívat zejména dálniční sítě. „V případě cesty z Brna na sever je to cesta přes Olomouc a dále na D35. My bychom měli učinit všechny možné kroky k tomu, aby byl propojen úsek Mohelnice – Hradec Králové, respektive Opatovice nad Labem, díky kterému by silnice I/43 nemusela být v budoucnu vůbec zatěžována,“ dodal hejtman Pardubického kraje.

Do té doby by bylo podle hejtmana vhodné přistoupit k určitým krokům. „Dopravní opatření se v tomto případě nabízejí, protože trasa I/43 vede úzkým údolím, poměrně hustě osídleným v jednotlivých obcích, které na sebe navazují. Situace není komfortní ani pro řidiče, ani pro obyvatele. My jako Pardubický kraj jsme připraveni jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic nikoli o dočasném, ale o dlouhodobém omezení kamionové nákladní dopravy v úseku Svitavy – Brno a předpokládám, že se na tom shodneme i s Jihomoravským krajem,“ uzavřel hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…