Simulace požáru v rozvodně prověřila připravenost nejen elektrárenských hasičů

29.09.2015 13:13

Zkoušku havarijní připravenosti na mimořádné události má pro letošek za sebou Elektrárna Prunéřov I. Jejím tradičním smyslem bylo ověřit postup směnového inženýra ve spolupráci s pracovníky obsluhy a členy preventivní požární hlídky, stejně tak aktivaci havarijního štábu a veškeré činnosti přivolané jednotky profesionálních hasičů z Elektráren Prunéřov, jimž posléze přijeli na pomoc i jejich kolegové z Elektrárny Tušimice.

Simulace požáru v rozvodně prověřila připravenost nejen elektrárenských hasičů
Foto: cez.cz
Popisek: Simulace požáru v rozvodně prověřila připravenost nejen elektrárenských hasičů.

Jak uvedl Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ, simulovanou mimořádnou událostí byl požár v rozvodně. „Během manipulace v rozvodně vznikl zkrat, který byl příčinou rozsáhlého požáru vypínače napájení odsíření. Ze silně zadýmeného prostoru se obsluha již nedostala ven a zkolabovala. Požár rozvodny byl následně oznámen zaměstnancem provozu na ohlašovnu požárů a směnovému inženýrovi, jenž svolal havarijní štáb a zajistil beznapěťový stav rozvodny,“ přiblížil specialista námět havarijního cvičení.

Zatímco se aktivoval havarijní štáb, podnikoví hasiči s nasazenými dýchacími přístroji již likvidovali simulovaný požár a poskytovali předzdravotní pomoc muži v bezvědomí, jehož před tím vynesli ze zakouřených prostor. Samozřejmostí bylo i uzavření páteřní komunikace mezi oběma prunéřovskými elektrárnami, což společně s podnikovými hasiči zajišťovali pracovníci ostrahy z bezpečnostní agentury. Z nedalekého objektu zauhlování pak byli evakuováni všichni zaměstnanci. Po zjištění jejich totožnosti prostřednictvím podnikové evidence se ovšem zjistilo, že jedna osoba chybí. Jednalo se o obsluhu hlubinného zásobníku, která netušila, co se děje na povrchu. Proto se za mužem vydali hasiči a vyvedli ho do bezpečí.

V rámci havarijního cvičení byly rovněž ověřeny všechny telefonní kontakty na instituce, které je v případě opravdových mimořádných událostí v elektrárenských provozech nutné o vzniklé situaci informovat. Ověřena byla i funkčnost megafonu, tedy prostředku pro varování a vyrozumění zaměstnanců a dalších osob, například z dodavatelských firem, pohybujících se v elektrárně.

Podle Josefa Tisoně vše proběhlo tak, jak by tomu mělo být i ve skutečnosti. „V Prunéřově jsou velmi dobře připraveni na likvidaci mimořádných situací, včetně těch s dopadem na životní prostředí, jak jsme si například ověřili vloni při nácviku likvidace úniku sádrovcové suspenze. Vzájemná komunikace mezi směnovým inženýrem, podnikovými hasiči a požární preventivní hlídkou a jejich součinnost byla i nyní perfektní. Každý věděl, co má dělat a kde je jeho místo. Rovněž členové havarijního štábu se sešli během několika minut, vyhodnotili situaci a pak vše operativně řídili,“ dodal na závěr specialista na havarijní připravenost elektráren Skupiny ČEZ.

Havarijní cvičení ve všech uhelných a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ se konají každoročně. Jejich zaměření je různé a vyplývá vždy z místních podmínek. Řešení simulovaných mimořádných událostí tak na severu Čech již mají za sebou elektrárny Počerady a Ledvice. V první bylo námětem červnového cvičení poškození olejového potrubí pod turbogenerátorem výrobního bloku 5 a následný požár parovodů. V Elektrárně Ledvice pak již v květnu „způsobil“ zkrat v rozvodně kompresorové stanice poruchu technologie a následný požár v objektu. I zde se obsluha nadýchala kouře a zkolabovala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…