Skanska: Meziroční srovnání developerského trhu v Praze

20.01.2014 8:05

Skanska Reality: Nabídka nových bytů v Praze poklesla za poslední tři roky téměř o pětinu. Ceny za nové bydlení v loňském roce mírně vzrostly.

Skanska: Meziroční srovnání developerského trhu v Praze
Foto: red
Popisek: Skanska

Zatímco na konci roku 2011 bylo na pražském trhu v nabídce 8 190 nových bytů, na konci loňského roku jich bylo již o 18 % méně, přesně 6 708. Desetina bytů, konkrétně 662, do značné míry neodpovídá tržní poptávce, neboť doba od jejich dokončení přesahuje více než dva roky. Při zachování současného tempa prodejů (cca 5 000 bytů ročně) proto zásoba konkurenceschopných bytů vystačí již jen na jeden a čtvrt roku. Průměrná cena za nový byt v Praze v meziročním srovnání naopak vzrostla o 2 %, na současných 58 600 Kč/m2.* Skanska Reality, která se výzkumem dlouhodobě zabývá, sleduje od počátku všechny projekty na pražském trhu – tedy i ty s méně než 50 byty.

„Jak jsme predikovali v loňském roce, trh s novým bydlením se již stabilizoval a z posledního meziročního cenového srovnání je zřejmý trend nárůstu cen. Zároveň je patrné, že slevové války typu „vánoční sleva 10 %“ jsou na ústupu a developeři se v současné době snaží od počátku nastavit „reálné ceny“ a méně pracují se slevovou politikou“, řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Vývoje projektů a Akvizic. „Očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v průběhu roku 2014,“ dodala závěrem.

Pražský developerský trh loni opět překonal rekord z předchozího roku a v meziročním srovnání zaznamenal 5% nárůst. Zatímco v roce 2012 se prodalo 4 720 bytů, v roce 2013 to bylo 4 972 bytů.

Za nárůstem prodejů stojí vyšší spotřebitelská důvěra, dlouhodobě nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů a další přísun nových, levných bytů v okrajových lokalitách Prahy. Central Group a Ekospol, aktuálně dva největší developeři,prodali v Dolních Měcholupech 465 bytů, tedy téměř 10 % z celkového počtu bytů prodaných v loňském roce. Majorita bytů prodaných v loňském roce je ve fázi před zahájením výstavby či ve výstavbě, jen 35 % bytů bylo v době prodeje dokončených.

V tuto chvíli je v Praze v nabídce 6 708 nových bytů – ve fázi výstavby jich je 2 711, před zahájením výstavby 1 978.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …