Skauti vybrali peníze pro svůj festival, maskotem bude liberecká kočka

17.12.2014 20:41

V úterý 16. prosince ve večerních hodinách skončila největší crowdfundingovou kampaň Junáka – svazu skautů a skautek ČR. Ta si kladla za cíl vybrat skrze internet pro podporu celostátního skautského setkání Obrok 2015, který se uskuteční od 10. do 14. června v libereckém sportovním areálu ve Vesci, minimálně 50 000 Kč. Po 45 dnech se suma zastavila na částce 56 205 Kč.

Skauti vybrali peníze pro svůj festival, maskotem bude liberecká kočka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Financování skrze crowdfundingový portál HitHit využili skauti v letošním roce vůbec poprvé. „Jedná se o historický úspěch naší organizace. Crowdfunding byl až doposud neprobádanou vodou a nečekali jsme takový úspěch. Peníze se podařilo vybrat za velmi krátkou dobu,“ říká manažer Obroku Zbyněk Prokop. Díky úspěchu kampaně na portálu HitHit získávají skauti i finanční dotaci od Nadace Vodafone. „Festival si klade za cíl rozvoj komunitního života, navázání přátelství mezi lidmi stejného věku a to po celé ČR. Právě takové projekty mladých organizátorů v našem grantovém programu Vpohybu vítáme,“ říká ředitel Nadace Vodafone Ondřej Zapletal.

Obrok 2015 je určen pro skauty, kterým je mezi 15 a 24 lety, tedy pro skautské teenagery a vedoucí. „Setkání pořádáme hlavně jako poděkování pro starší skauty, kteří každý týden pořádají výpravy s dětmi do přírody, učí je samostatnosti a připravují pro ně zajímavý program. Na vlastní program jim proto nezbývá příliš času,“ vysvětluje šéf komunikace Obroku Martin Štěrba. Během pěti dní čeká skauty navazování kontaktů, netradiční sporty, festivalová hudební scéna, workshopy, přednášky, velká hra, ale i pomoc v základních školách či neziskových organizacích. Svoji účast už přislíbili například kardinál Dominik Duka, muž roku 2009 Martin Zach, miliardář a matematik Karel Janeček, dokumentaristka Olga Špátová, kavárník a autor projektu Piána na ulici Ondřej Kobza či autor knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig.

Festival pro starší skauty poprvé míří na sever Čech a podle toho vypadá i maskot letošního ročníku. „Když se řekne Liberec, všichni si vybaví tygra nebo Ještěd. My jsme si říkali, že chceme jako maskota něco originálního a moderního, co zná spousta lidí. Proto padla volba na street art a na známou libereckou kočku,“ doplňuje Zbyněk Prokop.  Díky Obroku 2015 tak dojde k expanzi libereckých koček po celé České republice.

Akce má tradici od roku 2000 a od té doby se uskutečnilo již sedm ročníků a to pokaždé v jiné části České republiky, poslední ročník se uskutečnil v roce 2013 u Vodního hradu Švihov. Setkání pořádá Junák – svaz skautů a skautek ČR, který v současné době sdružuje více než 50 000 dětí a mladých lidí - je tak největší neziskovou organizací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…