Sklípkánci, stepníci nebo snovačky. Seznamte se s pavouky Podyjí

31.07.2015 7:32

Žijí v podzemních norách, snovou sítě, dokážou ulovit mnohem větší kořist, než jsou sami. Pavouci v nás často vyvolávají obavy. My vám nyní přiblížíme svět podyjských druhů těchto tajemných zvířat.

Sklípkánci, stepníci nebo snovačky. Seznamte se s pavouky Podyjí
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

V našem novém infomateriálu se můžete seznámit se zástupci deseti základních skupin pavouků. Stáhnout si ho můžete z našeho webu. V tištěné podobě jej naleznete na našich infocentrech.

Přestože nejsou tak populární jako jiné, známější skupiny bezobratlých živočichů, mají pavouci vzhledem k pozoruhodnému způsobu svého života co nabídnout jak prostým milovníkům přírody, tak i zájemcům o jejich hlubší poznání. „U širší veřejnosti často vyvolávají spíše neopodstatněné obavy. Naopak nebývá doceněn jejich zásadní význam pro zachování přirozené rovnováhy mezi rostlinstvem a hmyzem v přírodě,“ říká autor publikace Aleš Jelínek.

Nápadní pavouci Národního parku Podyjí Nápadní pavouci Národního parku Podyjí

Zájemci se v materiálu mohou seznámit například se stepníkem moravským. Stepníci žijí v podzemních norách. Narazit na ně ale můžete brzy z jara či koncem léta, kdy pátrají po norách se samičkami. „Stepníci patří díky svým nárokům na zachovalost stanovišť k důležitým bioindikátorům a představují jedny z vlajkových druhů ochranářsky významných lokalit. Vyhledávají skalních stepy, vřesoviště nebo zachovalé teplomilné trávníky,“ vysvětluje Jelínek.

V Podyjí ale také můžete potkat například drobnější příbuzné sklípkanů žijících v tropických oblastech. „Sklípkánci jsou naši jediní zástupci této starobylejší skupiny pavouků s mnoha primitivními znaky ve stavbě těla, především velkými „sekyrovitými“ kusadly a článkovanými snovacími bradavkami,“ popisuje Jelínek.

V národním parku samozřejmě nechybí ani křižáci. Téměř tak populární jako křižák obecný je rovněž nápadně zbarvený křižák pruhovaný (Argiope bruennichi). Je to náš jediný zástupce převážně tropického rodu, který byl znám do roku 1991 pouze z nejjižnější Moravy. Během posledních desetiletí však prodělal mohutnou expanzi, díky níž osídlil prakticky celé území našeho státu.

Infoleták je další ze série materiálů, kterou v poslední době Správa Národního parku Podyjí vydala. Věnovala se v nich například ptákům, netopýrům, plazům nebo technickým a architektonickým památkám Podyji. Ke stažení jsou k dispozici na našem webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…