Škoda Transportation: Trolejbus pro bulharský Pleven vyrazil do zkušebního provozu

05.02.2014 12:48

Společnost Škoda Electric vyrobila první trolejbus ze zakázky na celkem sto vozidel, které budou brzy jezdit v několika bulharských městech. První vůz zamíří po zkouškách v Plzni do severobulharského Plevenu, další trolejbusy budou v rámci kontraktu dodány také do Stare Zagory, Varny a Burgasu. Jedná se o kontrakt za 1,2 miliardy korun.

Škoda Transportation: Trolejbus pro bulharský Pleven vyrazil do zkušebního provozu
Foto: red
Popisek: Škoda Transportation

„Největší výzvou je, že tyto významné zakázky jsou vyráběny v souběhu s jinými,“ vysvětluje Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric, a dodává: „Byli jsme postaveni před úkol vyrábět po dobu několika měsíců 1,5 trolejbusu denně, přičemž trolejbus pro každou zakázku se liší nejen v barevném provedení, ale i v technických specifikacích podle individuálních požadavků zákazníka. Očekáváme, že v průběhu jara budeme moci delegacím jednotlivých měst jejich vozy předvést v prostorách naší společnosti.“

V rámci zakázky, kterou zastřešuje přístavní město Burgas, vyrobí Škoda Electric vozidla typu Škoda 26 Tr. Pro Pleven je určeno 40 kusů, pro Burgas 22 kusů, pro Varnu 30 kusů a 8 kusů zamíří do Stare Zagory. Trolejbusy jsou vybaveny pomocným diesel-agregátem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. Významnou úsporu elektrické energie a snížení nákladů na údržbu zajišťuje asynchronní trakční motor a mikroprocesorově řízený napěťový střídač s možností rekuperace.  Zvýšení komfortu pro cestující přináší výkonná klimatizace a moderní audiovizuální systém.

Projekt je realizován s finanční podporou operačního programu Životní prostředí 2007 – 2013, který je spolufinancován Evropskou unií. „Naše vozidla jsou určená pro třetí tisíciletí - jsou moderní, úsporná a nezatěžují životní prostředí v místech, kde jsou provozována. Nejen trolejbusy, ale i nízkopodlažní tramvaje, elektrické vlakové jednotky nebo lokomotivy ze Škodovky jsou ekologicky šetrná vozidla, která jsou energeticky efektivnější a zároveň vykazují nízké provozní náklady,“ říká Josef Bernard, generální ředitel Škody Transportation.

Vozidla budou do Bulharska postupně dodána v průběhu druhého a třetího čtvrtletí letošního roku. „V současné době probíhá finalizace detailů předávání vozů zákazníkům, přičemž naším cílem je dodat vozy s určitým  předstihem proti smluvním termínům,“ upřesňuje Pavel Vrba, projektový manažer společnosti Škoda Electric. Plzeňská společnost letos plánuje vyrobit celkem více než 300 trolejbusů, které kromě Bulharska zamíří do lotyšské Rigy, slovenské Bratislavy, maďarského Szegedu a také do několika českých měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…