Škola Slezské diakonie v Krnově je bezbariérová. Konečně může přijímat zájemce na vozíčku

14.09.2015 19:55

Mateřská škola, základní škola a střední škola Slezské diakonie Krnov představila novou schodišťovou plošinu, jejíž nákup podpořila pod dohledem paralympijského vítěze a mistra světa v cyklistice Jiřího Ježka Nadace ČEZ částkou 400 tisíc korun.

Škola Slezské diakonie v Krnově je bezbariérová. Konečně může přijímat zájemce na vozíčku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nová plošina zajistila bezbariérový přístup do všech prostor v budově a do praktické střední školy tak mohou nastoupit zdravotně handicapovaní žáci, kteří dosud čekali na přijetí.

Doposud bylo v krnovské škole bezbariérově řešeno pouze přízemí budovy, kde se nachází chráněná dílna. Do učeben střední praktické školy, které jsou umístěny v prvním patře, se ale studenti s fyzickým postižením bez pomoci nedostali. „Zájemce o vzdělání upoutané na vozík jsme byli nuceni odmítat. Nová schodišťová plošina letos umožnila 18 žákům, kteří na tuto možnost čekali, navštěvovat naši praktickou střední školu,“ sdělil ředitel školy v Krnově Radovan Vladík. Do budoucna škola počítá s přijetím dalších až čtyřiceti studentů na vozíčku.

Střední praktická škola Slezské diakonie v Krnově je určena žákům se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří chtějí pokračovat ve studiu po ukončení povinné školní docházky. Nabízí jednoletý nebo dvouletý obor zaměřený zejména na rozšíření teoretických i praktických dovedností získaných v průběhu předchozího studia. Delší varianta studia žáky učí také práci se dřevem, kovem, žehlení, háčkování, pletení, práci s počítačem nebo zahradnickým pracím.

Dlouhodobá snaha krnovské školy umožnit vzdělání všem zájemcům o studium bez rozdílu a věnovat velkou pozornost individuálním potřebám každého z nich zaujala Nadaci ČEZ i jejího poradce v grantovém řízení Oranžové schody, cyklistu a šestinásobného paralympijského vítěze Jiřího Ježka. „Škola Slezské diakonie v Krnově vzdělává žáky s různými typy postižení od mateřské po střední školu jako jediná v regionu. Jsme rádi, že jsme jí pomohli získat bezbariérovost a umožnit tak zájemcům o studium se speciálními vzdělávacími potřebami z Krnova a okolí získat potřebné znalosti a dovednosti pro plnohodnotnou integraci do běžného života,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ prostřednictvím svého grantového programu Oranžové schody pomáhá odstraňovat bariéry v českých školách nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů. Od roku 2010 již takto podpořila téměř pět desítek škol v celé České republice částkou přesahující 17 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…