Školáci z Číny prožili část prázdnin na Valašsku

10.08.2017 15:58

Skupinka dvaceti školáků z Číny poznávala v uplynulém týdnu krásy Zlínského kraje. Chlapci a dívky z provincie Zhejiang Sheng ve věku 9-12 let do České republiky přiletěli spolu se třemi učiteli, a to na pozvání senátora Ivo Valenty.

Školáci z Číny prožili část prázdnin na Valašsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k senátnímu návrhu zákona na zrušení EET

Krátce po příletu do Prahy se děti vlakem přemístily do Velkých Karlovic. Tady byly ubytovány v prostorách nově zrekonstruovaného Grandhotelu Tatra. Následně je čekal týdenní program plný zábavy a soutěží, ale také poznávání odlišné kultury, než je ta jejich.

„Spolu s týmem jsme se snažili pro děti vymyslet co nejpestřejší program. Řada z nich totiž zatím znala jen svou zemi a za její hranice se nikdy nedostala. Proto jsme se rozhodli ukázat čínským dětem, jak vypadá život u nás, na Valašsku, o kterém dosud nikdy neslyšely,“ uvedl iniciátor celé akce, podnikatel a senátor Ivo Valenta.

Celý program se nesl v tématu „cestovatelství“. Malí cestovatelé se tak seznamovali s přírodou, tradicemi, ale také obyvateli, lidovými oděvy a tradičními pokrmy Zlínského kraje. Každé z dětí si navíc vytvořilo vlastní cestovatelský deník, do kterého si každý zaznamenával své každodenní zážitky. Aby byl program pro děti ještě atraktivnější, každý den dostávaly seznam úkolů, jejichž splnění pak bylo vyhodnocováno. Kromě toho se seznámily s řadou tradičních českých her.

„Všechny děti, a je jedno, odkud pocházejí, mají rády hry. A to především pohybové a poznávací Při sestavování programu jsme proto zapátrali v paměti a zavzpomínali na typické moravské hry, kterým jsme se coby děti věnovali my sami. A trefili jsme se. Malí cestovatelé se tak na chvíli proměnili například v ostražitého portáše, naučili se místní „ševcovský“ tanec, zahráli si hru na jeleny a laně a řadu dalších.“ dodal Ivo Valenta.

Program pro děti byl opravdu pestrý. Kromě soutěží a her si malí školáci z Číny prohlédli areál Kyčerky ve Velkých Karlovicích, kde je nejvíce zaujaly sochy lidových muzikantů z dílny lidových řezbářů. Navštívili zlínskou zoologickou zahradu i rožnovský skanzen, kde se seznámili s tradičními řemesly. Podnikli turistický výšlap k soše Radegast na Pustevnách, dováděli v lanovém centru a seznámili se s tradicí výroby skla v muzeu ve Velkých Karlovicích. Čekal je také „výšlap“ z Čertáku na Soláň k Jezernému. Každý si upekl svůj frgál a za přítomnosti místních žáků v roli průvodců si školáci prohlédli také základní školu ve Velkých Karlovicích.

Příjemným zpestřením prázdninového pobytu byla pro děti návštěva její excelence, velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR, Ma Keqing. Také pro paní velvyslankyni byl připraven pestrý program v duchu valašských tradic. Seznámila se s místní přírodou, historií, tradicemi, ale také například společně s dětmi a senátorem Ivo Valentou večer opékala špekáčky.

Zahraniční „prázdnináři“ se setkali také s dalšími, českými táborníky, kteří trávili léto na Valašsku. „Pro obě strany to bylo velmi příjemné setkání. Sám na svých vlastních dětech vidím, že je opravdu žádoucí, aby poznávaly mentalitu jiných národností, jejich zvyky, kulturu, hodnoty a tradice. I přes jazykovou bariéru si navíc české i čínské děti při hře výborně rozuměly,“ uzavírá senátor Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…